👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
baal
baal

Nå oppheves bålforbudet

Publisert – Sist oppdatert 09.06.2020

Fredag oppheves det generelle bålforbudet for i år. – Høsten er en flott tid for å nyte middagen i det fri, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Fredag oppheves det generelle bålforbudet for i år. – Høsten er en flott tid for å nyte middagen i det fri, oppfordrer Norsk Friluftsliv.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Joe Urrutia

I tidsrommet 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud, for å forhindre skog- og lyngbrann. Fredag er forbudet over for i år, og mange kan se fram til lange høstkvelder rundt bålet.

– I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året, er det å samles rundt et bål en verdifull del av kulturen vår, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

Retten til å tenne bål gir gode muligheter for høstkos og gode friluftsopplevelser. Meland understreker at man ikke trenger å gjøre det så komplisert.

– Det går fint an å ta middagen ute i det fri, også på en hverdag. Du trenger ikke å dra ut på en lang ekspedisjon – det å lage og nyte middagen i friluft er en opplevelse i seg selv, sier Meland.

siri

OPPFORDRER TIL UTEHØST: Høsten er en fantastisk tid for friluftsliv, mener Siri Meland. Foto: Joe Urrutia

Mens bålforbudet tidligere bare gjaldt i og rundt skogsmark, ble det i 2016 endret til å omfatte all utmark. De nye reglene åpnet imidlertid også for bruk av skjønn, og sier at man kan tenne bål også under det generelle bålforbudet, dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare.

Selv om forbudet er over for i år, understreker Siri Meland at det er viktig å bruke hodet når man skal gjøre opp ild i naturen.

– Egentlig er det ganske enkelt. Vi ønsker at alle skal nyte høsten ute, og at så mange som mulig skal oppleve gledene ved å kose seg rundt et bål, men det er viktig at man vet hvilke regler som gjelder.

– Mine beste tips er; bruk hodet, vis aktsomhet og husk regelen om sporløs ferdsel. Skal du tenne bål, så bruk en bålplass som allerede eksisterer i stedet for å lage en ny, og husk å ikke gjøre skade på friske trær og planter. Da er det bedre å ha med ved hjemmefra, sier hun.

Usikker på når og hvor du kan tenne bål? Les mer her:  – Slik er bålreglene i Norge.

Del denne artikkelen