👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
blabaer
blabaer

82 prosent av oss har hørt om allemannsretten

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

De aller fleste av oss har hørt om den, men bare et mindretall vet hva den innebærer.

De aller fleste har hørt om den, men bare et mindretall vet hva den innebærer.

Nylig gjennomførte Ipsos, på vegne av Norsk Friluftsliv, en spørreundersøkelse om nordmenns kunnskap om allemannsretten. Tallene viser at det fortsatt er behov for å informere om hvilke plikter og rettigheter man har i naturen.

Lavere kunnskap blant unge

Mens 82 prosent oppga at de hadde hørt om allemannsretten, svarte bare rundt halvparten at de hadde meget eller ganske god kjennskap til regelverket den innebærer.

Spesielt blant unge mellom 15 og 25 ser det ut til å være lav kjennskap til allemannsrettens rettigheter og plikter. I denne gruppen var det bare 24 prosent som oppga å ha meget eller ganske god kjennskap til regelverket.

Av de rettighetene allemannsretten gir oss, er det retten til å gå til fots hvor man vil i utmark som er best kjent blant nordmenn. Denne ble nevnt av litt over halvparten av de spurte, både i år og i fjor.

gå

FRI FERDSEL: Retten til fri ferdsel i skog og merk er en viktig del av allemannsretten. Foto: Synne Kvam

Høsting og sporløs ferdsel

Sammenlignet med fjorårets tall, viser undersøkelsen også tendenser til noe økning i bevisstheten rundt høstingsretten, samt plikten til å ferdes sporløst i naturen.

– Dette gjelder både for retten til å plukke både sopp og bær, og til fritt fiske i saltvann med stang eller snøre. I år var det også noe flere som pekte på viktigheten av å ta vare på naturen, ikke lage varige spor i terrenget og å vise hensyn til andre når man er ute, forklarer Linn Elise Jakhelln, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv.

Viktig del av kulturarven

I år har vi feiret at det er 60 år siden lovfestingen av allemannsretten, som er en viktig del av den norske kulturarven og selve grunnlaget for friluftslivet i Norge.

– Det er veldig viktig at vi fortsetter å ivareta allemannsretten og styrke posisjonen den har i samfunnet. For å få til dette, og få flere til å komme seg ut, må vi fortsette å informere om hva slags rettigheter folk har i naturen, avslutter Jakhelln.

Hva vet du om allemannsretten – og dens rettigheter og plikter? Test deg selv!

Les mer: – Hva er allemannsretten?

Foto over: Johnny Vaet Nordskog

Del denne artikkelen