👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
stensland
stensland

– Alt du trenger er et par sko

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln, Kjell N. Bjørkelund

Når Sveinung Stensland (H) trenger å rense tankene, tar han seg gjerne en tur langs Akerselva. Han savner tiden da søndagsturen var en naturlig del av norske trimvaner.

Hva betyr friluftsliv for deg?

Jeg er vokst opp i sjøkanten, så for meg er friluftsliv og sjøliv to sider av samme sak. Senest i helgen var jeg på ei hytte helt ute i havgapet. Det er fantastisk å være så tett på naturen, med havet som bruser like innpå. Det er en måte å slappe av på. Vi har hytte på ei øy som heter Feøy, hvor det er veldig fint å gå tur. Jeg pleier å si til kona mi at jeg må ut dit for å få jording.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Ja, jeg har tre favorittområder i naturen. Det ene er ved havet på hytta. Det andre er Djupadalen i Haugesund. Og så er det Akerselva. Jeg er sikker på at jeg er den på Stortinget som har gått flest turer langs Akerselva. For meg er det en måte å rense tankene på. Hvis jeg for eksempel skal skrive et innlegg, så kan jeg gjerne gå meg en tur. Når jeg da kommer tilbake, så bare skriver jeg det.

Har du noen gang overnattet ute?

Ja, mange ganger. Jeg er gammel speider, så jeg har sittet mye i gapahuk. Da vi var små lagde vi ofte hytter og sov ute i telt og sånt. Og nå i voksen alder har vi reist mye på camping med familien. I år er faktisk det første året på lenge at jeg ikke har sovet ute. Jeg liker veldig godt følelsen av å sove i telt, og ikke minst våkne der.

Har du noen spesielle opplevelser i naturen som du husker godt?

Ja. Det jeg husker aller best er vel egentlig litt vågalt. Men det er jo sånn at når det er mye dårlig vær og tungsjø, så blir det sånn enorm sjøsprøyt. Og det er jo litt fascinerende å oppleve. En gang da vi var tenåringer stilte vi oss opp på en plass hvor det var sterk sjøsprøyt, for å kjenne på naturkreftene. Det var utrolig. Men så gikk det ikke helt som planlagt. Det som hendte var faktisk at sprøyten tok oss, og det endte med å bli en nær-døden-opplevelse. Etter det har jeg blitt veldig bevisst på at man skal passe seg for sjøen. Det er så klart ikke noe jeg anbefaler andre.

Et annet minne er fra speideren. Da var vi på Vinje, og gikk haik godt over tregrensa. Da vi kom fram hadde vi glemt å ta med noe å sette opp gapahuken med. Så da våknet jeg om morgenen, på toppen av et fjell i Vinje kommune en plass. Sola var på vei opp. Jeg hadde lue på meg og var iskald, og våknet av at det rant smeltet snø ned i fjeset på meg.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

De er viktige påminnelser om at vi er en del av naturen. At naturen er der hele tiden. Det at du opplever den, gjør jo at du kjenner at du er en del av den. Spesielt de gangene jeg har vært på sjøen og det har vært litt dramatisk. Det gjør noe med deg. Du blir ydmyk ovenfor naturen.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

For meg er det en god mental avkobling. Jording. Jeg kommer fra en veldig travel familie. Far drev butikk, og både bror og svoger er forretningsmenn. Vi har vitset med at da vi kom ut på hytta så gikk vi liksom helt «ned». La oss tidlig og sov lenge. Vi fikk ferie-reaksjonen. Alle, både politikere og andre trenger en sånn reaksjon av og til. En avkobling fra tjas og mas.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Det viktigste er jo å få folk til skjønne at bor du i Norge, så har du fått en gave fra oven. Alt du trenger er et par sko, så kan du gå ut i naturen. Du trenger ingenting annet. Å lære folk opp i det, tror jeg er viktig. Det som før var en naturlig del av norsk mosjonering skal være så tilrettelagt i dag. Man går heller på helsestudio enn å gå rundt Sognsvann eller sånne steder som Djupadalen. Jobben som friluftsrådet har gjort der er jo formidabel.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Jeg tror det handler om en bevisstgjøring på det vi snakket om. At naturen er der. At den er tilgjengelig. Jeg har begrenset tro på at hvis vi bare får det inn i skolen, så ordner det seg. Jeg tror det må være lystbetont. Før var det å gå en søndagstur en del av livet. Jeg mener det er viktigere å få inn den kunnskapen, enn å presse det inn i skolen. Det er jo bare tull. Hvis skolen alene skal ta ansvar for fysisk fostring på bekostning av andre fag, tror jeg at det fort kan bli en sovepute for familier.

En annen ting man kan gjøre, er å bruke bil mindre. Jeg har selv vært seks år uten bil nå, og det går helt fint. Når du går mer i det daglige, blir det lettere å gå tur i skogen også. Du blir vant til å gå. Så det er nok et tips.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Ja. Bruk turløypene der du bor! Og ikke vær stressa for å måtte gå nye områder! Å gå i de samme områdene kan gjøre at du legger merke til nye ting. I Djupadalen er det for eksempel en plass hvor jeg vet at jeg gjerne ser ekorn, og så videre. Jeg setter pris på å gå den samme turen ofte. Det blir liksom en del av deg. Min favoritt-tur må være å gå til Krokavassnut, som ligger i byheiene i Haugesund. Det er 249 meter over havet, så der er det fantastisk utsikt.

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?

Jeg pleier å være litt tilbakeholden på å si at jeg være med sånne ting. Det kommer an på hva jeg har lyst til akkurat den dagen. Men jeg vet at speiderne i Haugesund pleier å sove ute den dagen. Jeg er fortsatt medlem i 15. Haugesund. Men når du driver politikk på det nivået jeg gjør blir det dessverre ikke så mye tid til speiding.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen