Åse Michaelsen har jobbet med mennesker hele livet. Nå skal hun samle løse tråder fra ulike departement, og knyte de sammen – for å få til de store løftene for eldre og folkehelsen.
Åse Michaelsen har jobbet med mennesker hele livet. Nå skal hun samle løse tråder fra ulike departement, og knyte de sammen – for å få til de store løftene for eldre og folkehelsen.
Tekst og foto: Synne Kvam
58-åringen fra Mandal har så vidt funnet seg på plass på sitt nye kontor i Helse- og omsorgsdepartementet. Her skal hun i tiden fremover finne gode løsninger i tospann med helseminister Bent Høie.
– Det er vel fire dager jeg har vært her nå, sier den nye eldre- og folkehelseministeren, og ser spørrende på sine rådgivere – som nikker bekreftende.
Tok ikke telefonen
Det er én uke siden statsminister Erna Solberg forsøkte å ringe Åse Michaelsen. Tre ganger forsøkte statsministeren å nå frem til mandalitten, uten at hun fikk svar. Hjemme lå Michalsen med 40 i feber, og ante ingenting om at hun dagen etter skulle bli en del av Solbergs nye blå-grønne-regjering.
Til tross for at Siv Jensen hadde varslet Michaelsen internt om at hun var ønsket til den historiske stillingen som eldre- og folkehelseminister, ble 58-åringen likevel overrasket da hun fikk forespørselen fra Erna Solberg.
– Statsministeren ringte dagen før ministerbyttene skulle finne sted, og da hadde jeg fått noen dager å tenke på, men jeg ble likevel veldig overrasket. Jeg hadde absolutt ikke vært inne på tanken på å være en del av en ny regjering, forteller Åse Michaelsen.
Legger frem stortingsmelding til sommeren
Selv om hun ikke har sittet i ministerstolen i mange dagene, er FrP-politikeren allerede tydelig på hva hun ønsker å oppnå i sin nye rolle. Stillingsbeskrivelsen er dog noe åpen, siden det er aller første gang at Norge har sin egen eldre- og folkehelseminister.
Men fokuset vil uten tvil ligge på å skape gode liv, forteller Åse Michaelsen.
Før sommeren skal hun legge frem stortingsmeldingen som har fått navnet «Leve hele livet», og som er en kvalitetsreform for eldre. Den vil omhandle blant annet sunn mat, fysisk aktivitet og om helsehjelp som må ses i sammenheng.
– Eldre er et område som blir mer og mer viktig. Vi lever lenger, og noen er veldig aktive, mens andre tar seg knapt en tur rundt blokka. Derfor må vi har ulike virkemiddel, og legge opp til mer aktive liv etter endt arbeidsliv. Det er mange eldre som er gode ressurser, og som har mye å bidra med – men det er først og fremst de som trenger en hjelpende hånd vi må ha fokus på, sier Michaelsen.
– Viktig å se helheten
Selv om det er «eldre» som er første delen av tittelen til den nye og historiske statsrådsposten, vil den andre delen som heter «folkehelse» spille en minst like stor rolle, understreker 58-åringen.
– Det aller viktigste er å se helheten, at alt henger i hop med alt. Jo mer vi lykkes med forebygging og tidlig innsats, jo mer kan vi høste av det. Jo flere som er fysisk aktive og spiser sunt, jo færre får vi på sykehus – og da kan vi bruke ressursene på andre områder, sier statsråden.
Den nye statsråden er klar på at hun inviterer frivilligheten til samarbeid i sin nye stilling.
– Frivilligheten spiller en kjempestor rolle. Den kan bidra med så mye, og avlaste det offentlige mye. Jeg er også opptatt av at frivilligheten i større grad kan knytte generasjoner sammen. Den kunnskapsoverføringen og at besteforeldre og barnebarn kan gjøre ting sammen, er svært viktig.
– Både for kroppen og toppen
Åse Michaelsen har jobbet med mennesker hele sitt liv, deriblant 30 år i SAS. Hun har også erfaring fra ulike fritidsaktiviteter – deriblant KFUK-speiderne og KFUM-speiderne, før det ble slått sammen.
– Jeg ville heller spikke sammen med guttene, humrer statsråden – og tenker tilbake på tiden fra speideren på Sørlandet.
– Men det at jeg alltid har jobbet mye med mennesker, det tror jeg gir meg en ballast til å se at folk er forskjellige, og gjør at jeg kanskje er mer i stand til å møte og forstå folk, tror Michaelsen om hvorfor hun ble valgt til å bli Norges nye eldre- og folkehelseminister.
Gleden ved å være ute og drive med friluftsliv har mandalitten beholdt fra da hun ga seg som Roverleder i en alder av 19 år.
– Du har omtalt deg selv som en «fjellrev», hva legger du i det?
– Jeg er veldig aktiv og går mye turer, og har også en fast løpeløype. Jeg har også en mann som er mye ute i naturen, og en fuglehund som trenger å være mye ute.
– Jeg er naturelsker på min hals, og veldig opptatt av naturen. Furulunden i Mandal er det herligste stedet jeg vet om, med alle sine strender. Det er virkelig et drømmested, både for kroppen og toppen.
Trådsamler og sløyfeknytter
Trolig vil Åse Michaelsens hverdag dessverre by på færre muligheter til å gå turer på drømmestedet i tiden fremover. Oppgaven som trådsamler og sløyfeknytter mellom ulike departement vil ta det meste av hennes tid.
Michaelsen er klar på at hvis hun skal få til de store løftene, er hun avhengig av også andre statsråder.
– Vi er opptatt av å se helheten, og vi ser at en beslutning i et departement, får følger for et annet departement. Jeg må synliggjøre overfor de andre statsrådene at jeg kan gi de noe som gir positiv langtidseffekt. Jeg må synliggjøre konsekvenser, og helhetstenkningen. Isolerer vi oss i småsaker, så får vi ikke den samhandlingseffekten som vi trenger.
– Derfor vil jeg bli en som skal samle løse tråder fra ulike departement, og knyte de sammen til en sløyfe, og vise for de andre ministrene hvor mye positivt det vil komme ut av å satse på eldre og på folkehelse, lover Michaelsen.