👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
forside
forside

– Jeg har stått på barrikadene for dette

Publisert – Sist oppdatert 13.05.2020

Forebygging gjennom fysisk aktivitet er viktig. Det var eldre- og folkehelseministeren helt enig i, da hun i dag møtte 36 organisasjoner som nå har gått sammen om et opprop for folkehelsa.

Av: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam

Bakgrunnen for oppropet som ble overlevert torsdag formiddag, er nye tall fra SSB som viser at det i 2017 ble brukt hele 342 milliarder på helse i 2017.

I møte med organisasjonene, uttrykte ministeren at også hun deler bekymringen for de økende helseutgiftene.

– Skal vi få til et bærekraftig samfunn, så kan vi ikke ha helsekostnader på 65 000 per innbygger per år. Det går jo ikke. Forebygging, rette holdninger og vaner er noe av det beste alle vi i fellesskap kan jobbe for, sa Michaelsen.

I sin tale roste hun frivillighetens engasjement og brede kunnskap om hvordan man får folk i aktivitet.

– Dere er veldig aktive, og det setter jeg veldig stor pris på, for når jeg sitter i forhandlinger, så har dere levert gode argumenter som jeg kan bruke i argumentasjonen i forhold til andre statsråder, sa Michaelsen, som selv kom rett fra budsjettforhandlingene.

bilde

GA ROS: Eldre- og folkehelseministeren roste frivilligheten for gode innspill i arbeidet for folkehelsa.

Ministeren kan ikke si hvor mye man vil se av satsingen på forebygging i det kommende statsbudsjettet.

– Nå vet jeg ikke hvordan dette budsjettet blir, men dere skal vite at jeg har stått på barrikadene for dette, sa Michaelsen.

Frivilligheten er samfunnets beste samarbeidspartner i å skape mer aktivitet. Men det kan gjøres enda mer, ved at det brukes ressurser på å styrke frivilligheten.

– Alle vi som er her har jobbet med forebygging i mange år, hver for oss og sammen. Vi vil fortsette med å ta vår del av ansvaret, men regjeringen må komme mer om bord, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

juel

LANG ERFARING: Organisasjonene har mange års erfaring med forebyggende arbeid, understrekte Anne Lise Ryel fra Kreftforeningen.

Les mer: – Ungdommen vil gjøre folk friskere

Norsk Friluftsliv og de andre oppmøtte organisasjonene håper nå at regjeringen tar deres erfaringer og kunnskap på alvor, og lar ord bli til handling.

– De frivillige organisasjonene står klare til disposisjon, og ønsker å være ministerens gode hjelpere på veien til bedre folkehelse. Men organisasjonene begynner å bli utålmodige. Hvis regjeringen ikke snart iverksetter tiltak som monner i en befolkningssammenheng, så vil vi møte på nytt om et år og konstatere at penger tilsvarende sju nye stortingsgarasjer må bevilges bare for å dekke de økte utgiftene, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

foebygging

BREDT OPPROP: 36 organisasjoner stilte seg bak oppropet om at regjeringen nå må satse mer på forebygging.

Følgende organisasjoner og aktører stiller seg bak oppropet: Norsk Friluftsliv, Norges idrettsforbund, Aktiv mot kreft, Aktivitetsalliansen, BUA, Den Norske Turistforening, Det Norske Skogselskap, Diabetesforbundet, Folkehelseforeningen, Forbundet Kysten, Grete Roede, Hold Norge Rent, Kreftforeningen, Kristen Idrettskontakt, Landsforeningen for hjerte og lungesyke, Landsforeningen for Overvektige, Mental Helse, Norges Bedriftsidrettsforbund, Norges Døveforbund, Norges Handikapforbund, Norges Hytteforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges KFUK-KFUM-speidere, Norges Klatreforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges Seilforbund, Norges speiderforbund, Norges Turmarsjforbund, Norsk Organisasjon for Terrengsykling, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Private Barnehagers Landsforbund, Skiforeningen, Syklistenes Landsforening, Tjukkasgjengen.

Del denne artikkelen