Merkedagen er en fin anledning til å besøke din nærmeste gapahuk og nyte et måltid ute i det fri.
27. september er gapahukens dag. Den årlige markeringen startet opp som et initiativ fra Nesset kommune under Friluftslivets år i 2015.
Gapahuker finnes over hele landet, og er gjerne satt opp av foreninger, lokale ildsjeler, skoler eller kommuner. De står gjerne på naturlige samlingssteder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser.
Lurer du på hvor det finnes en gapahuk i nærheten av deg, er det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalen UT.no lar deg enkelt søke opp både gapahuker og rasteplasser.
Lag deres egen gapahuk
Gapahukens dag er en god anledning, ikke minst for skoler og barnehager, til å besøke den lokale gapahuken og nyte et utendørs måltid. Maten smaker mye bedre ute i naturen, og lager dere den ute på bål, blir matlagingen en opplevelse i seg selv.
Er det ingen gapahuk i nærheten, kan dere bruke gapahukens dag til å lage deres egen gapahuk.
Det finnes ingen fasitsvar på hvordan en gapahuk kan lages, så her er det bare å slippe kreativiteten løs. Noen føringer for hvordan den kan se ut ligger riktignok i ordet, som betyr `gapende vinkel`. Og så er det jo en fordel om den gir dere ly for vind og vær.
Hos Norges Speiderforbund finner du en oppskrift på hvordan man lager en gapahuk selv.
Fakta om gapahuken
- Ordet betyr «gapende vinkel»
- Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp
- Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind
Fikk du lyst til å lage god mat ute? På Turmat.no finner du inspirasjon og oppskrifter på spennende mat som kan lages ute.