Annenhver uke samles en gruppe mennesker og går turer sammen i Oslo og omegn. Oslo Sanitetsforenings lavterskeltilbud «Kløvertur» har blitt så populært at det er rift om plassene, men nye deltakere ønskes alltid velkommen.
KLIKK HER FOR Å SE OVERSIKTEN OVER AKTIVITETER OG TILBUD FOR SENIORER
En solfylt vårdag står turleder Kristin Lorentzen ved kiosken på Bygdøy og venter på dagens turdeltakere. De kjenner ikke hverandre fra før, men praten går livlig fra første øyeblikk.
– Vi startet med «Kløvertur» i august 2021, og det har vært en morsom reise fra noen få deltakere på de første turene, til nærmere 30 interesserte til enkelte turer, forteller hun.
Kristin er frivillig i Oslo Sanitetsforening, og sammen med Nadia Noureen sørger hun for at alle turdeltakerne føler seg velkomne.
– Vi har satt et tak på 20 deltakere for at gruppa ikke skal bli altfor stor. Målet er å være mest mulig ute, men da det var kaldt og glatt i vinter gikk vi i stedet turer i byen, ofte med innlagt museumsbesøk, sier Kristin.
Tilbudet er åpent for alle, men denne dagen er det flest kvinnelige pensjonister som har meldt seg på.
– Det å komme seg ut på tur er sunt for kropp og sjel. Vi går ikke fortere enn at alle henger med, men samtidig er det viktig at vi tar i litt innimellom. Av og til stopper vi opp inne i skogen og tøyer og strekker litt, sier hun.
Snakker fra hjertet
På vei gjennom skogen på Bygdøy er det ingenting som tyder på at damene ikke kjenner hverandre fra før, tvert imot virker det som om de er gamle venninner alle sammen.
– Vi blir jo kjent med hverandre mens vi går, og det er en fin bonus å få nye turvenner. Det hender ofte at noen som har vært med har med seg en venn neste gang – disse turene er så hyggelige at det sprer seg gjennom jungeltelegrafen, sier Noureen.
Lise Bohlin (75) har vært ivrig deltaker på turene siden oppstarten.
– Når vi går sammen snakker vi fra hjertet. Vi deler alt mulig, og har mye felles selv om vi har ulik bakgrunn. Det finnes ikke noe bedre enn å møtes ute. Du behøver ikke å gå til psykolog vet du, bare ta deg en tur ut i naturen! sier hun.
Fremme i Paradisbukta setter damene seg på svabergene og tar frem medbrakt niste og termos.
– Det er mange som ikke har noen å gå tur med, og dette er et flott tilbud for alle som vil komme seg ut. Vi får sett nye deler av byen og marka, og møter mennesker vi aldri ville truffet ellers, sier Lise.
(Teksten fortsetter under bildet)
Nye venner
Aase Henriksen (74) så tilfeldigvis en annonse for «Kløvertur» på Facebook og meldte seg på en tur.
– Jeg er sjeleglad for at jeg gjorde det! Både fysisk og mental helse er ferskvare, og hvis du blir sittende i sofaen og løse kryssord visner du fort, mener hun.
For Aase er det å melde seg på en tur akkurat den lille forpliktelsen som skal til for å komme seg ut.
– Ellers hadde det kanskje blitt med tanken. Jeg kunne jo oppsøkt de samme stedene på egenhånd, men her får jeg nye venner i tillegg. Dessuten trenger man ingenting for å gå en tur, det er bare å bestemme seg. Selv om jeg sliter litt med balansen går det helt fint å så lenge jeg har rullatoren å støtte meg til, sier hun.
– Jeg vil anbefale alle å melde seg på en «Kløvertur». Det er et fantastisk tiltak, legger hun til.
Finn oversikt over «Kløvertur» på Facebook eller Oslo Sanitetsforenings hjemmeside ved å KLIKKE HER.
Norske Kvinners Sanitetsforening har lokalforeninger i hele landet. FINN EN LOKALFORENING NÆR DEG HER.
#sammenpåtur
I 2022 markeres Frivillighetens år. Med signalarrangementet #sammenpåtur skal vi lage årets fineste – og viktigste – aktiviteter og møteplasser.