👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

25 millioner til et mer inkluderende friluftsliv

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Stian Opsahl

Til sammen 41 klubber og organisasjoner som er medlem hos Norsk Friluftsliv får tilskudd til satsinger på mer mangfold og inkludering.

Våre medlemsorganisasjoner får til sammen 19 millioner kroner. I tillegg gis det også støtte til andre tiltak innen friluftsliv. Totalt deles det ut 25 millioner til friluftslivsformål, som er den samme summen som i fjor. 

Det forteller Erika Wollner, prosjektleder for mangfold og inkludering i Norsk Friluftsliv. 

Hun har sittet i innstillingsutvalget for den søknadsbaserte ordningen, som forvaltes av Lotteri- og stiftelsestilsynet. Totalt deles det ut 100 millioner kroner fordelt på 381 ulike mangfolds- og inkluderingstiltak innenfor idrett og fysisk aktivitet.
 

Stor speider-satsing 

I år som i fjor er det gitt støtte til flere viktige satsinger innen friluftslivet. Det største enkeltbeløpet går til Den Norske Turistforeningen, som får 2,5 millioner til et «tilgjengelighetsløft» for sine hytter. 

Også Norges KFUK-KFUM Speidere satser stort i år. De får til sammen 2,3 millioner til prosjektet «Speiding for alle», der de skal ansette en egen person til å jobbe med mangfold og inkludering i organisasjonen. 

– Dette er en spennende satsing, som jeg gleder meg til å følge framover. De har ikke minst gjort et svært godt forarbeid, og hatt en grundig kartleggingsprosess for å se på utfordringer og muligheter innad i organisasjonen, forteller Wollner.   

 

SPEIDERGLEDE: Fra KFUK-KFUM Speidernes landsleir Futura. Foto: Lars Røraas

Andre større tiltak blant Norsk Friluftslivs medlemsorganisasjoner: Orienteringsforbundet får 3 millioner fordelt mellom prosjektet «Vis veg med orientering», rettet mot de av oss som er svaksynte og blinde, og et mentorprogram for å få med flere kvinnelige trenere og ledere. Norges Jeger- og Fiskerforbund Rogaland får 1,5 millioner til sitt prosjekt «Hekta», der de samarbeider med skoler og institusjoner om å tilby gratis friluftslivsaktiviteter. 

Her kan du laste ned en oversikt over tiltakene blant Norsk Friluftslivs medlemsorganisasjoner som har fått støtte i 2023.
 

Ikke planlagt videreført 

Søknadsordningen fra Lotteri- og Stiftelsestilsynet ble opprettet i fjor. Til tross for stor interesse, forteller Wollner at hun ikke har fått noen signaler om at ordningen vil videreføres. 

Mange har spurt meg om det vil komme nye midler til neste år. Dessverre er det etter vår kjennskap ikke planer om det. Det er synd, for den høye interessen viser at det er et stort behov for en slik ordning. 

Begge de to årene ordningen har vært på plass, har det kommet inn godt over tusen søknader. Fra i fjor til i år, økte antall søknader fra henholdsvis 1100 til hele 1355. 

– Denne ordningen var populær allerede da den kom i fjor, og i år er det både flere som har søkt og flere som tildeles midler. Jeg håper at det vil komme noe tilsvarende til neste år også, slik at organisasjonene fortsatt vil ha mulighet til å søke støtte til mangfolds- og inkluderingstiltak, sier Wollner. 

Her kan du lese mer om ordningen og se oversikt over søkere og utbetalinger for 2023. 

Del denne artikkelen