👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
padling
padling

Prosjektet «Friluftsliv i Norden»

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Et nytt nordisk samarbeidsprosjekt skal finne ut mer om friluftsliv, og hvordan vi bør prioritere for å sikre og forbedre friluftsmulighetene i de nordiske landene i framtiden. – Målet bør være at det utarbeides en felles nordisk handlingsplan for friluftsliv, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i Norsk Friluftsliv.   Prosjektet «Friluftsliv i Norden» støttes av… Read more »

Et nytt nordisk samarbeidsprosjekt skal finne ut mer om friluftsliv, og hvordan vi bør prioritere for å sikre og forbedre friluftsmulighetene i de nordiske landene i framtiden. – Målet bør være at det utarbeides en felles nordisk handlingsplan for friluftsliv, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i Norsk Friluftsliv.

 

Prosjektet «Friluftsliv i Norden» støttes av Nordisk Ministerråd, og blir et prosjekt der friluftslivsorganisasjonene i Norge, Sverige, Danmark, Finland  og Island går sammen om å innhente mer kunnskap om friluftsliv.

Friluftslivet binder oss sammen
– Vår bruk av naturen og gleden over friluftsliv står sterkt i alle de nordiske landene, og er noe som binder oss sammen. Dette prosjektet vil fremme friluftslivet som en del av den nordiske kulturarven, sier Siri Meland.

I et møte med Nordisk Råd argumenterte representanter fra Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Svenskt Friluftsliv for hvorfor vi trenger en felles handlingsplan for friluftsliv i Norden.

Prosjektet vil foregå 2015-2017, i denne perioden skal det gjennomføres fire nordiske workshops der relevante organisasjoner fra alle landene møtes. I 2017 skal arbeidet presentere sine anbefalinger og prioritering for hvordan landene sammen kan jobbe for å sikre et høyt fokus på friluftsliv i Nordisk samarbeid. I arbeidet vil barn- og unge være viktige ressurser både i gjennomføring og evaluering.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Ulf Silvander

Ulv Silvander, generalsekretær i Svenskt Friluftsliv

– Det er primært fire hovedargument for å satse mer på friluftsliv – det handler om skape bedre miljøforståelse, mer fysisk aktivitet, mer sysselsetting og mer demokrati, sier Ulf Silvander, generalsekretær i Svensk Friluftsliv.

 

-Miljøforståelse handler om å gi barn og unge gode opplevelser i naturen. Det man lærer seg å sette pris på som barn, beskytter man som voksen. De nordiske landene er verdensledende på forskning og engasjement rundt klima- og miljøspørsmål, og det er sannsynligvis fordi vi har et nært forhold til naturen. Dette er viktig å dyrke videre fram til kommende generasjoner, mener Silvander.

 

-Fysisk aktivitet handler om folkehelse, der det er enorme summer å spare og mye å vinne i reduserte sykehuskostnader på å få flere ut i fysisk aktivitet. Inaktivitet koster samfunnet milliarder av kroner årlig, i Sverige 6 milliarder pr år. Til sammenligning koster røyking 7-8 milliarder. Summene er skyhøye også i de andre nordiske landene. Det er også viktig å huske at friluftsliv ikke bare gir fysiske helsegevinster, for det å tilbringe tid i grønne omgivelser virker positivt på psyken. Forskning viser at stressnivået går ned etter kun 3 minutter ute i naturen.

 

-Sysselsetting handler om at friluftslivet skaper hundetusentalls arbeidsplasser i Norden. I Sverige omsetter friluftsliv for 100 milliarder i året, og skaper 75 000 årsverk. Tallene for Danmark er 29 milliarder i omsetning og 28.000 årsverk. Her er det mye å hente på sysselsetting!

 

-Demokrati handler om at de frivillige friluftslivsorganisasjonene er en viktig del av den nordiske demokratiske modellen. Den amerikanske forskeren Robert Putnam framhever deltakelse i frivillige organisasjoner og medmenneskelig tillit som sosial kapital et samfunn. Jo mer tillit, jo mer demokrati. I land med mange ideelle og frivillige organisasjoner scorer høyere på tillit, og har i større grad mer velfungerende demokrati og god økonomisk vekst, minner Silvander om.

 

«Friluftsliv i Norden» støttes av Nordisk Ministerråd og skal utarbeide en beskrivelse som skal avdekke behov, interesser og engasjement i de allerede etablerte interessenter og organisasjoner – for å sikre et fremtidig høyt fokus på i Norden. Målet er å avdekke mer om hva friluftsliv i Norden er, utarbeide anbefalinger for å sikre høyt fokus på friluftsliv i Norden – og barn og unge skal trekkes fram og delta aktivt i arbeidet med planlegging og gjennomføring. Fra organisasjonenes side er det et ønske at det utarbeides en felles nordisk handlingsplan for friluftsliv.

 

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen