En australsk litteraturstudie fra 2008 har sett på det helsemessige potensialet og de faktiske helsefordelene ved kontakt med naturen – særlig, men ikke utelukkende, i parker. Bylivet involverer menneskelig adskillelse fra naturlige omgivelser, som kan være skadelig for helsen og velværet. Parker er for mange de eneste tilgjengelige naturområdene, og mange er uvitende om parkenes potensiale… Read more »
En australsk litteraturstudie fra 2008 har sett på det helsemessige potensialet og de faktiske helsefordelene ved kontakt med naturen – særlig, men ikke utelukkende, i parker. Bylivet involverer menneskelig adskillelse fra naturlige omgivelser, som kan være skadelig for helsen og velværet. Parker er for mange de eneste tilgjengelige naturområdene, og mange er uvitende om parkenes potensiale for helsemessige gevinster. Parker og naturomgivelser blir ofte sett på som arenaer for fritid og sport, selv om forskning viser at grønn natur også blant annet kan redusere kriminalitet, fostre psykisk velvære, redusere stress og forbedre helsen og produktiviteten. Byplanleggere bør derfor sørge for at samfunnet har tilstrekkelig tilgang til natur.
Resultatene fra studien legger til grunn at parker ikke bare beskytter essensielle systemer for liv og biologisk mangfold, men de er også fundamentale for opprettholdelse av god helse og velvære.
Les mer om studien her: Healthy parks, healthy people: The health benefits of contact with nature in a park context