I Norge har vi mange spiselige ville vekster. Allemannsretten gir deg lov til å plukke ville bær, sopp og vekster i naturen.
I Norge har vi mange spiselige ville vekster. Allemannsretten gir deg lov til å plukke ville bær, sopp og vekster i naturen.
De kjente favorittene, som blåbær, markjordbær, tyttebær og bringebær, kan du nesten uten unntak forsyne deg raust av over hele landet. Men det finnes også noen unntak for høsting.
Flere ville vekster er fredet, og disse skal ikke plukkes. Og bor du i Nordland, Troms eller Finnmark, er det noen steder lagt ned forbud mot sanking av multer. Sett deg derfor alltid inn i lokale bestemmelser. Det kan imidlertid være greit å vite at allemannsretten alltid gir deg rett til å plukke multer som spises på stedet.
Les mer om reglene for høsting her.
Kokkens tips for nærsanking
På høsten bugner den norske naturen av moden sopp og bær. De fleste er klar over at man kan plukke gode greier fra naturen på fjellet og i skogen. Men har du sett ordentlig etter i nærmiljøet, eller rett utenfor inngangsdøra di? Sjansene er faktisk store for at du kan få deg en friluftslivsopplevelse a la sopptur i marka uten å måtte gå særlig langt.
Andreas Viestad er kokk og var ambassadør for Friluftslivets år 2015, og en ivrig forkjemper for nettopp «nærsanking». Han finner spiselige ting overalt, der han er.
– Jeg burde egentlig ikke si det, men jeg har funnet sjampinjong i Kirkeveien, morkler i Bjerregårdsgate og jeg har et hemmelig ramsløksted på en av de mest urbane plassene i Oslo. Noen kaller det jeg driver med for «ekstremnærsanking», men jeg synes det eneste ekstreme er å bo midt i matfatet uten å benytte seg av det.
Viestad mener dette ikke bare gjelder han, men at alle kan finne noe å sanke rett i nærheten av der de bor.
– Jeg for eksempel, bor midt i byen. Jeg har funnet 18 spiselige urter mindre enn 15 meter fra husveggen min. Det er mer artsmangfold midt i byen enn det er i skogen, i alle fall i forhold til barskog, legger han til.
I følge Viestad er byens varierte områder perfekte, som parker, gravlunder og midtrabatter. Og det kan det gi like gode friluftslivsopplevelser å sanke i nærheten av huset ditt som i de dype skoger. Å starte i det små kan gi en dytt i ryggen ut på enda større opplevelser.
– Vi i alle fall nødt til å frigjøre oss fra tanken om at naturen er «et annet sted», en annen gang, eller neste søndag. Hvis man hele tiden venter på at barna skal bli store nok før man går på soppsanking, går man glipp av mye fint! Jeg tror alle vil få en verdifull opplevelse om de ser seg rundt utenfor husene sine, og husk at vi befinner oss midt i matfatet uansett hvor vi er, oppfordrer Viestad.
Du bor midt i matfatet!
Nikolai Kolstad er «grøntansvarlig» i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, og er enige med Viestad i at noen av de beste høste og sankeopplevelsene er de du får rett utenfor inngangsdøra di.
– Ja, vi snakker centimeter fra huset. På hvilken som helst jordflekk kan det dukke opp spiselige ting, du må bare holde øynene åpne, og slutte å se på den grønne flekken i nærmiljøet som «bare» en grønn flekk. Begynn å virkelig se etter hva som vokser der, for det vokser noe overalt, og mye av det er spiselig og godt!
Det er allikevel noen forbehold man bør ta når man skal plukke «rett i nærheten» av der du bor.
– Det bør ikke være for mye veistøv og forurensning, eller altfor intensiv hundelufting akkurat der du skal plukke. Du bør heller ikke plukke på andres private grunn av åpenbare grunner, men også fordi man aldri kan vite akkurat hva slags sprøytemidler som har blitt brukt. I Oslos største parker så blir det faktisk ikke brukt sprøytemidler, så her er det bare å plukke aroniabær og nyper så det står etter, sier Kolstad.
Går aldri på tur uten en isboks i sekken
For blogger og forfatter Gunda Djupvik har mang enn søndagstur endt som en bær- eller sopptur.
At fangsten ikke alltid blir så stor, gjør ingenting.
– En fantastisk fin ting å gjøre, er å lage romtopf, sier Djupvik som har skrevet boken Sylting og safting – heile året.
Romtopf er enkelt forklart bær som konserveres i sukker og rom og blir til en nydelig og søt dessert.
– Finn et stort glass, legg bærene på etter hvert som du plukker og fyll på med rom. Blåbærene kommer først, deretter kommer bringebærene og så fyller du bare på med andre bær utover i sesongen, forklarer Djupvik.
La bærene få godgjøre seg på glasset helt frem til jul eller en annen spesiell anledning.
– Jeg serverer dem gjerne med vaniljeis og trenger bare røre litt i glasset før servering, sier Djupvik.
Se filmen «Høsting og allemannsretten»: