👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Padling og allemannsretten

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

For Lars Verket startet padlingen som rehabilitering av en sliten kropp og ble etter hvert både lidenskap og levebrød. På slutten av 90-tallet hadde Lars Verket jobbet seg syk. Kroppen ville ikke mer, men møtet med kajakken markerte et positivt vendepunkt i livet. Det var en kompis som dro han med den førsten gangen.

– I starten klarte jeg ikke sitte i kajakken mer enn en halv time av gangen, men jeg merket med en gang at det gav meg fantastiske naturopplevelser. Langsomt ble det flere og lengre turer, forklarer Verket. Han beskriver møtet med havet og naturen, som en følelse av å få livet i gave. –Tidligere var jeg lite aktiv, det var kajakken som fikk meg over dørstokkmila, forsikrer han smilende. I dag kjenner han på en rastløshet i kroppen om han ikke får padle minst en gang i uken.

Med årene har det blitt mange turer, veldig mange. I 2005 ble han padler på fulltid. De siste årene har han holdt foredrag, skrevet flere bøker, artikler og padleguider. I fjor bestemte han seg like godt for å padle fra Tønsberg til Trondheim, en tur som tok ham seks uker. Underveis overnattet han ute, enten i telt eller under åpen himmel, ofte i farvann og naturområder han ikke kjente fra før. Det gav Lars muligheten til å prøve ut allemannsretten i praksis.

– Jeg hadde med telt på turen til Trondheim og jeg opplevde ikke store problemer med å finne steder jeg kunne slå meg ned for natten. Det var ingen som kom løpende etter meg med hagle, noen steder, humrer han.

Tar du med hengekøye på turen, åpner det seg enda flere muligheter. – Da er du ikke avhengig av flat bakke lenger. Du er veldig fleksibel når du bare kan binde tau mellom to trær.

Se filmen PADLING OG ALLEMANNSRETTEN (saken fortsetter under):

 

Stille sone

For Lars handler padleturene om å oppsøke stillhet.

– Jeg er veldig opptatt av stillheten. Den er presset på alle områder, vi får stadig nye støyelementer og økt hastighet. Når man padler tar det tid, det går stort sett i tre knop. Det gjør noe med deg, forsikrer padlepilgrimen.

I kajakk kjenner han på følelsen av å være liten og samtidig en del av noe stort.

– Både det å være i stillhet og å leve enklere, slik man gjør i friluftslivet, gir tid til å tenke på de store tingene, det som egentlig er viktig. Det er mange ting i livet mitt som har blitt klarere når jeg har vært på sjøen. I kajakken er det enkelt å kjenne på mysteriet under, over og inni meg.

Noe av det fineste han vet, er å dra på soloppgangssafari, midt på vinteren. –  Da er man helt alene på vannet og får se det fantastiske lysspillet som varer i over en time. Det kan være en kald opplevelse, men det er så verdt det. Jeg vil gjerne oppfordre andre til å oppleve skiftninger i lyset og været på sjøen. Det gir noe helt spesielt.

Har du lyst til å lære å padle? Se Norges Padleforbund for mer informasjon HER

Perfekt padlemat

Ta med stormkjøkken på turen og prøv deg på to av Lars sine favorittoppskrifter

Kajakkgryte (for 2-3 personer)

2 dl fløte

Smør

Karri

2 ss sennep

1ss tomatpuré

Kylling (grillet)

1 paprika (

4 champignon

½ løk (

½ brokkoli

Servers med ris

Brød på stormkjøkken

5 dl hvetemel

½ ss bakepulver

1 ts salt

1.5 del vann

½ dl olje til steking

Bland alt det tørre i en bolle og tilsett vannet. Kna deigen i 4 min. Tilsett mer mel hvis deigen er løs. Ta litt mel på hendene og form deigen til to kaker. Oljen skal dekke bunnen av stekepanna. Stekes ca 2 minutter på hver side, til brødene en gyllenbrune. Hvis det oser har du for høy varme!

Del denne artikkelen