👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
fiske web
fiske web

Nysgjerrig på fisking?

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

Allemannsretten sier at du har lov til å fiske saltvannsfisk med stang eller snøre hele året, både fra båt og land. Reglene for å fiske i innland er noe strengere. 

Allemannsretten sier at du har lov til å fiske saltvannsfisk med stang eller snøre hele året, både fra båt og land. Reglene for å fiske i innland er noe strengere. 

– I Norge er det fritt og gratis å fiske med stang og håndsnøre i sjøen. Det er en rettighet vi har hatt i mange år, men du skal ikke lenger enn til Danmark før du må betale fiskeavgift for å fiske i sjøen med stang, forklarer Steinar Paulsen, som er Sportsfiskekonsulent i Norges Jeger- og fiskerforbund.

Ut på fisketur? Dette må du vite

Fritidsfiske i sjøen har lang tradisjon som en allemannsrett. Her står Norge i en særstilling sammenliknet med de fleste land i Europa. – I Norge er det fritt og gratis å fiske med stang og håndsnøre i sjøen. Det er en rettighet vi har hatt i mange år, men du skal ikke lenger enn til Danmark før du må betale fiskeavgift for å fiske i sjøen med stang, forklarer Steinar Paulsen som er Sportsfiskekonsulent i Norges Jeger – og fiskerforbund.

Reglene for å fiske i innland er noe strengere.

– For innlandsfiske er det slik at fiskeretten tilhører grunneieren. Da må du ha et fiskekort for det området du skal fiske i eller tillatelse fra grunneier. Fiskekort er veldig tilgjengelig og ikke vanskelig å skaffe seg, forsikrer Paulsen.

fiske njff

TRADISJONER: Fritidsfiske i sjøen har lang tradisjon i Norge. Foto: NJFF

Et viktig unntak fra regelen, er at alle barn og unge under 16 år har rett til å fiske fritt fra 1.januar til 20 august, selv der det ikke selges fiskekort. På statsgrunn og i mange fjellstyreområder er det fritt fiske for ungdom helt opp til 18 år.

Les mer om reglene for fritidsfiske på Miljødirektoratets nettsider.

Det finnes ingen nasjonale bestemmelser på minstemål eller fredningstid for innlandsfiske, dette er det opp til hver enkelt grunneier å bestemme. – Derfor må du sjekke eventuelt hvilke regler som gjelder for minstemål der du skal fiske, råder Paulsen.  I sjøen kan verken laks eller sjøørret fiskes med garn av fritidsfiskere med mindre du har konsesjon. Fisker du etter torsk, skal du være obs på at fisken må være minst 45 cm, hvis ikke plikter du å løfte den pent fra kroken og slippe den ut i sjøen igjen. For laks og sjøørret er det minstemål på 35 cm og 30 cm i de tre nordligste fylkene.

– Bortsett fra disse reglene gjelder det å oppføre seg ved sjøen som man oppfører seg ellers i naturen, som friluftsfolk. Det betyr at man rydder opp og tar med seg søpla hjem, oppfordrer Paulsen. Fisker du i innlandet, innebærer denne søpla også fiskeslo. Renser du fisken på land, er det nemlig viktig at du ikke kaster restene ut i vannet. Fiskeslo kan inneholde parasitter og sykdom som ikke bør føres videre.

Hva vet du om allemannsretten? Ta vår quiz!

Steinar Paulsens beste oppstartstips:

  • Kjenner du noen som fisker mye? Å henge deg på en erfaren fisker, er noe av det du lærer mest av i starten.
  • Følg fiskens klokke. Vær ute når fisken er våken, det vil ofte si tidlig om morgenen eller utover kvelden. Midt på dagen er det ofte vanskeligere å få napp og da er det ikke like gøy å fiske.
  • Agnfiske er enkelt og fint å starte med. Det er en sikker metode, både i ferskvann og i saltvann. Det krever lite utstyr.  Gå til en sports – eller spesialforretning med kompetent salgspersonale når du skal handle nytt utstyr. Fortell hvilket nivå du er på, hvor og hva du planlegger å fiske, så får du riktig utstyr.
  • For mer informasjon om fiske og hvor du kan kjøpe fiskekort etc, sjekk ut nettsiden inatur.no. Dette er Norges største nettsted for distribusjon av fiskekort, med masse informasjon om fiskemuligheter. Du finner også mye informasjon om sportsfiske på NJFFs hjemmesider.
fiskende barn

GRATIS: På statsgrunn og i mange fjellstyreområder er det fritt fiske for ungdom under 18 år. Foto: NJFF

Fant fiskelykken i Norge

Han hadde så smått prøvd fiskelykken sammen med bestefar hjemme i Thailand. Det var likevel først da Bas Sila kom til Norge og meldte seg inn i jakt – og fiskelaget i Sandefjord at 17- åringen for alvor fant sin nye, store lidenskap. I dag fisker han så ofte han kan, det betyr gjerne fem dager i uken. På kort tid har han blitt en av Norges mest lovende, unge konkurransefiskere. I år var Bas med det norske landslaget til Nordisk Mesterskap i isfiske i Sverige. Men først og fremst er fisking en hobby for den unge gutten.

– Det er utrolig fint å få være ute i natur og gjøre noe aktivt i stedet for å sitte inne og spille dataspill. Fisking er utrolig spennende. Man vet aldri hva som kommer til å skje, hvor mye og hvor stor fisk man får, sier han entusiastisk.

Størrelsen på fangsten er ikke det viktigste når Bas drar ut med stang og snøre.

gjeddefangst

STORFANGST: Bas fisker så ofte han kan, gjerne fem ganger i uken.

– Det holder å få napp. Fangsten avhenger jo av hva jeg fisker etter. Er det makrell, som jeg fisker mye på sommeren, kan jeg dra opp femti stykker på en dag. Fisker jeg etter laks, er det vanskeligere, sier Bas som dro opp sin første laks denne sommeren.

Da hadde han forsøkt å få laks på kroken i tre år.

– Derfor var det veldig gøy å lykkes, sier han stolt.

Laksen fikk han da han var på helgetur sammen med andre sportsfiskere.

– Jeg fisket først litt på fredagskvelden, da beit laksen på, men falt av igjen. Neste dag skjedde det samme, minnes Bas som neste morgen bestemte seg for å stå opp grytidlig, før resten av følget.

Søndag morgen, klokken halv åtte, hang laksen endelig på kroken og ble der.

Det blir naturlig nok mye fisk på middagsbordet hjemme hos Bas og familien i Sandefjord. Thaifiskesuppe med laks eller sjøørret er den store favoritten.

– Mamma har den beste oppskriften, forsikrer Bas.

Han oppfordrer andre som har lyst til å prøve fisking som hobby, til å melde seg inn i et lokalt jakt- og fiskelag. 

– Da får du noen å lære av og å fiske sammen med. Fisking er veldig sosialt.

Se filmen om fisking og allemannsretten:

 
 

Del denne artikkelen