I dag ble det klart at Energi- og miljøkomiteen krever at regjeringen følger opp stortingsmeldingen med en konkret handlingsplan for friluftsliv. – Det er bra at Stortinget nå konkretiserer en uforpliktende friluftslivsmelding, og vi ser frem til en handlingsplan som legger grunnlaget for en større satsing på friluftslivet, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv. –… Read more »
I dag ble det klart at Energi- og miljøkomiteen krever at regjeringen følger opp stortingsmeldingen med en konkret handlingsplan for friluftsliv. – Det er bra at Stortinget nå konkretiserer en uforpliktende friluftslivsmelding, og vi ser frem til en handlingsplan som legger grunnlaget for en større satsing på friluftslivet, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv.
– Handlingsplanen må inneholde en sterkere støtte til de frivillige friluftsorganisasjonene, understreker Lae.
Friluftslivsorganisasjonene roser Stortinget for å kreve at regjeringen legger frem en handlingsplan for å styrke friluftslivsarbeidet. Energi- og miljøkomiteen la siste hånd på arbeidet med friluftslivsmeldingen i dag.
– Endelig ser vi at politikerne tar ansvar for å løfte friluftslivet, og går fra ord til handling! Vi er svært glade for at en enstemmig energi- og miljøkomite i dag slår fast at regjeringen må følge opp stortingsmeldingen med konkrete tiltak for hvordan friluftslivet skal styrkes fremover, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll, styreleder i Norsk Friluftsliv Erling Lae og styreleder i Friluftsrådenes Landsforbund, Steinar Saghaug.
[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Gjennomslag for friluftslivsorganisasjonene
I mars i år la regjeringen fram stortingsmeldingen om friluftsliv. Meldingen vekta friluftslivets betydning for folkehelsen, og målet om å få flere i aktivitet, ikke minst barn og unge og grupper som i dag er lite aktive
– Meldingen ga positive signaler, men friluftslivsorganisasjonene har etterlyst mer konkrete og forpliktende formuleringer om hva som skal gjøres fremover. Norsk Friluftsliv, Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforening samlet seg derfor om 26 konkrete forslag til stortingsbehandlingen. Et av de viktigste var forslaget om en konkret handlingsplan for opptrapping av friluftslivsarbeidet framover, sier Steinar Saghaug.
Klare til å bidra
I dag feirer friluftslivsorganisasjonene fullt gjennomslag for dette kravet, og er nå klare til å bidra med sin erfaring og kompetanse inn i arbeidet med en handlingsplan for friluftslivsarbeidet.
– Skal vi lykkes med å få flere i aktivitet, må vi ta vare på de verdifulle naturområdene, sikre god informasjon og merking, og utvide tilbudet av kurs og aktiviteter. Her har de frivillige organisasjonene en nøkkelrolle. Ved å sikre bedre økonomiske rammebetingelser for organisasjonene utløser man enda større frivillig innsats og dermed økt aktivitet i befolkningen. Dette er viktige temaer handlingsplanen bør ta opp, sier Berit Kjøll.
Forventer satsing i statsbudsjettet
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 er det ingen økte bevilgninger til friluftslivet, til tross for stortingsmeldingen som er lagt fram. Friluftslivsorganisasjonene håper at Stortinget også viser handlekraft når det gjelder penger til friluftsliv i høstens budsjettforhandlinger.
– Å satse på friluftsliv er å investere i god folkehelse og god samfunnsøkonomi. En rapport fra Vista Analyse viser at samfunnet kan tjene inntil 80 mrd kroner årlig på å få en større del av befolkningen aktive. Stortingspolitikerne kan bidra til økt aktivitet allerede neste år ved å sørge for et skikkelig løft for friluftslivet i statsbudsjettet, sier Erling Lae.
Stortinget skal debattere og gjøre endelige vedtak om friluftslivsmeldingen torsdag 20. oktober.
Les friluftslivsorganiasjonenes 26 forslag til handling i friluftslivsmeldingen
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]