👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
ute
ute

Å komme seg ut gjør deg friskere

Publisert – Sist oppdatert 10.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln

De fleste av oss har erfart at vi føler oss bedre både i kropp og sinn av å være i grønne omgivelser. – Naturen er den beste medisinen vi har, mener generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Å puste inn frisk fjelluft, la øynene hvile på et stille vann, eller kjenne myk skogbunn under føttene. Friluftsopplevelser gjør noe med oss, det er det liten tvil om. Men naturen har faktisk også målbare positive effekter på helsa vår.

Demper negative tanker

En av forklaringene på hvorfor vi føler oss bedre av å være i naturen, har vi fått av forskere ved Stanford University i California.

I en undersøkelse delte de forsøkspersonene inn i to grupper, der en gruppe skulle gå langs en motorvei, mens den andre gikk gjennom en park med blomster og trær. En hjerneskanning viste at blodgjennomstrømningen i hjernen var annerledes i den gruppen som hadde gått i naturen. De ga også uttrykk for færre bekymringer.

Studier som dette viser at selv korte turer i naturen faktisk endrer hjernen vår – og har en målbar positiv effekt på negative tanker.

Sunt å bo nær en park

Blant de som er opptatt av å sikre oss flere opplevelser i grønne omgivelser for helsas skyld, er Verdens Helseorganisasjon (WHO).

I 2016 kom de med en anbefaling om at alle som bor i en europeisk by bør ha en park mindre enn 300 meter fra der de bor.

Bakgrunnen er en studie som viste at byfolk som bor mindre enn 300 meter fra en park, har lavere stressnivå, bedre humør og generelt bedre helse.

Viktig med tilrettelegging

– Friluftsliv kan sammenlignes litt med et kinderegg, hvor alle gode ting er tre! Vi får både fysiske og psykiske helsegevinster, og i tillegg gir det fantastisk flotte minner som vi kan bære med oss videre, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Heimdal mener folkehelsa vil kunne styrkes betraktelig dersom flere av oss kommer oss ut oftere.

– Når vi ser hvor mye god forebyggende helse som finnes i friluftsliv, bør samfunnet tilrettelegge for at flere kan få nyte godene. Det er tross alt billigere å forebygge enn å reparere helsa vår, sier friluftsentusiasten.

Del denne artikkelen