👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
Venner ved bål
Venner ved bål

Allemannsretten og vårhøsting

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2020
Tekst: Gunhild Bondevik Størseth – Foto: Joe Urrutia

Ikke alle land har de unike mulighetene som vi har gjennom allemannsretten, og nå i koronatider setter vi ekstra pris på at vi kan bruke naturen rundt oss.

Alle barn og unge skal lære om allemannsretten, hvilke rettigheter den gir, men også om pliktene som følger med.

Her er noen forslag til hvor man kan finne stoff om allemannsretten, som vektlegger litt forskjellige ting:

Miljødirektoratet har laget en brosjyre om allemannsretten som inkluderer hva man må «huske på».
Norsk Friluftsliv har oversiktlig og tydelig informasjon om allemannsretten og medhørende plikter, samt en nyere artikkel om blant annet bading i henhold til allemannsretten.  De har også 7 tips om sporløs ferdsel. Magasinet UTE har laget en fin film i serien «Vilmarkingen» som er enda mer konkret på at sporløs ferdsel er noe mer enn å ta med seg søpla hjem.
Her finner du allemannsretten fra A-Å, som er en juridisk fordypning av emnet.
Aktiv i Oslo gir blant annet en historisk gjennomgang av allemannsretten.
Allemannsretten kommer inn under Friluftsloven.

«Norsk Friluftsliv» og Miljødirektoratet har et undervisningsopplegg om allemannsretten for 1. – 10. trinn. Her finner dere også tips til oppgaver og aktiviteter. Det ligger på Salaby og er gratis for alle.

Alt dette har til nå vært inneopplæring om allemannsretten. Vi må komme oss ut og bruke naturen, lære om allemannsretten i praksis og praktisere rettighetene og pliktene.
Miljøagentene har mange relevante aktiviteter i naturen. Noe som kan passe å gjøre nå er å lage et vannhjul, sette opp en gapahuk, lag en seljefløyte, finne ut hva slags søppel som er i naturen og lage en søppelåker.

Foto: Johnny Nordskog

Vårhøstning

En stor del av allemannsretten handler om at vi alle kan høste av naturen. Ut fra navnet høsting så er det mest naturlig at det er en aktivitet man forbinder med høsten, men det er helt feil.

La elevene gå ut for å samle ingredienser til «mat og helse», eller til suppa på bålet, eller bare lære dere nye spennende smaker. Det er lurt om dere eller de voksne hjemme sjekker funnene før de spises.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et hefte som heter Høsting. I kapitlet om urter er det løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk som skal brukes. Disse bør høstes om våren. På idéarkene finner dere oppskriftene og tips om uteleker.

En plante som vi ofte tenker på som ugress i grøftekanten er Meldestokk. I en artikkel på naturfag.no kan dere lære om hvor dere finner den, hvordan den ser ut, hva den inneholder og hva man kan bruke den til. Brennesle er også en plante mange tenker er et ugress. Skoleskogen forteller at den kan høstes på våren og brukes i suppe.

I heftet «Spis et ugress» finner dere bilder av og oppskrifter til flere retter der ugress er ingrediensen.

I denne artikkelen fra Bolig lærer vi om 12 spiselige vekster fra naturen. Her er det en video med kokken Trond Svedgård som forteller om kjennetegn og bruksområde for hundekjeks, brennesle, mjødurt, strandstjerne og strandkarse. Den gjør det enkelt å gå ut for å finne disse plantene.

Tromsø museum – Universitetsmuseet har utgitt et populærvitenskapelig tidsskrift. I denne utgaven er temaet «Spiselige planter«. Her har de med mange arter som ikke er med i de andre artiklene som det er henvist til her.

Våren er den beste tiden til å samle bjørkesaft slik at dere kan lage bjørkesirup. Oppgavene er hentet fra Skogveven.no.

Planter til saft, suppe og te kan dere høste om våren. Disse tipsene kommer fra 4H.

Høsting fra fjæra kan også gjøres om våren. Her er en inspirasjonsvideo til mange aktiviteter man kan gjøre i fjæra i tillegg til høstingen. Her er kapitlet om høsting i fjæra fra heftet Høsting og idéarket som hører til. Ting med Tang har et tangkart og informasjon om tangartene og hva man kan bruke dem til.

Fisking er også en forn for høsting. Alle har lov til å fiske i saltvann, og barn under 16 år kan også fiske i ferskvann, men husk at det også er noen restriksjoner. Det står mye om fisking i uke 19 fisker og fising.

Norsk friluftsliv har lagd en gratis plakat som kan henges opp i klasserommet og inspirere til høsting av naturen. Den kan bestilles her.

Barn på tur

Del denne artikkelen