👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
fiskende barn
fiskende barn

Billige og spennende sommeraktiviteter med barn

Publisert – Sist oppdatert 11.02.2020
Tekst: Ron Henning Sundvor – Foto: Norges Jeger- og Fiskerforbund

Det finnes flust med aktiviteter man kan finne på sammen med de yngste, uten at det trenger å koste så mye og uten at man trenger å dra langt.

Sommerferien er en ypperlig tid til å utnytte naturen sammen med barna. Det finnes flust med aktiviteter man kan finne på sammen med de yngste, uten at det trenger å koste så mye og uten at man trenger å dra langt.

Husk at dersom du ikke har noe særlig turutstyr selv, kan du sjekke din nærmeste BUA eller utlånssentral. Der kan man låne et stort spenn av friluftsutstyr gratis. Finn din nærmeste BUA på BUA.io

– Turer sammen gir barn gode opplevelser og minner for livet. Når du spør voksne hva de husker fra barndommen, svarer overraskende mange turer med familien. Da gir foreldrene barna udelt oppmerksomhet, hvor mobil og nettbrett er slått av og man bare har det hyggelig sammen. En slik opplevelse er noe av det viktigste vi kan barna våre, forteller generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Fisking

Hvilken aktivitet er vel mer spennende for barn enn fiske? Her får de mulighet til å fange familiemiddagen selv, uten at man trenger dyrt utstyr eller noen spesielle ferdigheter.

– Når man fisker med barn er det enkle ofte det beste. Hvis man fisker med dupp kan man bare kaste ut snøret, og la det ligge der mens barnet kan studere en meitemark, eller planter imens. Med denne teknikken får de se når fisken napper og oppleve spenningen med å få fisk, og de kan legge fra seg stanga mens de venter, forteller Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskerforbund.

Som en del av allemannsretten fisker alle barn under 16 år gratis i alle ferskvann i Norge, unntatt i elver der det kan fanges sjøørret, laks og sjørøye. Der det selges fiskekort, skal barna få disse gratis. Både store og små kan fiske gratis i sjøen.

– Dette gir barnefamilier en unik mulighet til å oppleve friluftslivet og fange maten selv. Ingen barn sier de ikke liker fisk når man har fanget den-, og enkelt kan tilberede den selv. Det er bare å legge fisken i aluminiumsfolie med smør, urter og andre ting du liker, og så kaste den på glørne. Da vil alle barn glede seg over å ha fisk til middag, forteller Farstad.

Gira på grille noe annet enn pølse på bålet? Sjekk ut Turmat.no for å få inspirasjon til masse spennende og annerledes mat til turen!

Om man er nysgjerrig på fisking, tilbyr Norges Jeger- og Fiskerforbund over 200 fiskearrangement over hele landet i sommer.

– Arrangementene er helt gratis. Vi har arrangement fra Lindesnes i sør til Pasvik i nord, der både barn og voksne kan komme og låne alt utstyr som trengs, og lære å fiske. Arrangementene er i hovedsak for barn, men om man er voksen og ønsker å lære å fiske, så er det ingen problem å bli med, forteller Farstad.

– Over 70% av norske barn har vært på fisketur, og det viser at vi ikke bare er født med ski på beina, men også fiskestang i hånda. Det er en aktivitet som passer for alle, uansett om du er et par år gammel, eller om du har fisket i mangfoldige år. Vi er veldig heldige i dette landet, for du er aldri mer enn 500 meter fra et sted å fiske, uansett hvor du er, avslutter Farstad.

fisking

Bli med på et av over 200 fiske-arrangementer i sommer! Foto: NJFF

Skattejakt i naturen

Alle barn elsker en skattejakt, og Norsk Orienteringsforbund gir barnefamilier en flott mulighet til å oppleve naturen samtidig som de får dra på skattejakt – uten å måtte grave ned alle skattene selv.

I turorientering henger det poster ute hele sommeren, med varierende vanskelighetsgrad.  Generalsekretæren i Norsk Orientering forteller at turorientering er en artig aktivitet for barna, hvor de også kan få prøve seg på kart og kompass.

– Det er ikke alltid enkelt å dra dagens barn med ut på en vanlig tur. Men her får de spenningen med å finne frem fra post til post, og hver post vil føles som at de har funnet en skatt for barna. Da er det nok mye lettere å få med barna ut i naturen, sier generalsekretær i Norsk Orienteringsforbund, Lasse Arnesen.

Arnesen forteller at turorientering er mer populært enn konkurranseformen for orientering, og at ca. 70.000 mennesker deltar hvert år. Du finner din nærmeste turorienteringsløype på turorientering.no

– Barn synes det er gøy at de får lede, mens foreldrene går bak. Det er ikke bare en vanlig tur, men det er spennende og gøy å finne frem, sier Arnesen.

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av der du bor, kan naturbingo være et godt alternativ! La barna sette opp dyr og planter det er sannsynlig at man kan se på et bingobrett, og la barna gå og lete i naturen for å se om de får bingo.

turorientering

Turorientering føles som skattejakt for barna. Foto: Eivind Tonna, Norsk Orientering

Telttur

Man trenger ikke dra langt for at barna skal se på en telttur som et stort eventyr! Det skal ikke mye til for at en teltovernatting blir en stor suksess, og man trenger faktisk ikke å sette opp teltet lenger unna enn i egen hage, eller bak huset et sted.

– Å krype inn i et lite telt er nesten som å bo i en lekehytte for barn. Sovepose, liggeunderlag, lommelykt, Donald-blader eller en god bok, og gjerne et kosedyr – mer skal ikke til for at teltturen blir en stor suksess for de yngste, sier speidersjef for Norges Speiderforbund May-Britt Roald.

– Korte turer kan være minst like store opplevelser som lange turer. Selv en telttur i egen hage kan være en flott ekspedisjon for barn. Dit kan søsken eller venner også dra på telttur uten voksne. Bare sørg for at de kan komme inn til de voksne i løpet av natta hvis de trenger det, det kjennes trygt for små teltboere, forteller hun.

Roald forteller at om man har sovepose, liggeunderlag, gode klær og litt mat så kommer man langt. Hun understreker at det kan være lurt å ha en spikkekniv, fyrstikker og noen plaster liggende høyt oppe i sekken man tar med på turen.

– Gode opplevelser sammen i naturen er minner for livet. Barn er nysgjerrige, og ofte blir de små tingene til de store opplevelsene – kanskje hører dere ei ugle om kvelden, finner ei stor, myldrende maurtue, eller treffer på en frosk eller firfisle i myra. En godnatt-historie i soveposen er også et høydepunkt. Tid til bare å være sammen ute i naturen, er noe av det fineste vi kan gjøre for ungene og oss selv, avslutter hun.

telting

Det å ligge i telt er like spennende uansett om det settes opp i hagen eller på vidda. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Hyttetur

Det finnes ikke noen bedre tid å gå tur på enn når sola skinner om sommeren. Har man lyst på en hyttetur trenger man ikke eie hytte selv, man kan heller benytte seg av Den Norske Turistforenings 542 hytter rundt omkring i landet.

Å gå fra hytte til hytte, eller å bo fast på en hytte og ha det som base for dagsturer, er en super måte å være sammen for en familie. Hverdagen er ofte et jag både for barn og voksne, men på tur har man fullt fokus på hverandre og tid til å snakke ordentlig sammen, forteller Mari Stephansen fra Den Norske Turistforening.

Hun sier at det finnes flere typer hytter, der man på flere finner mat, slik at man ikke trenger å drasse på alt dette i sekken selv. I tillegg finnes det flere hytter som ligger nære nok hverandre til at man kan gå fra hytte til hytte, selv med barn.

– Når det gjelder de minste barna, anbefaler vi å bo fast på en betjent eller selvbetjent hytte. På denne måten kan man se form og motivasjon an, og ta dagsturer utfra dette. Når barna har blitt litt større, finnes det fine turmuligheter fra hytte til hytte. Her må man selvsagt se både alder og erfaring an. Dersom barnet aldri har gått på tur med litt lengde, bør man ikke begynne på den tøffeste ruta først, men heller begynne rolig og gradvis øke på. På denne måten får også barna kjenne på mestring og turgleden, noe som er avgjørende for fine turer videre, sier hun.

Det å overnatte på en DNT-hytte kan koste så lite som 230 kroner per person, eller opp til 800 kroner for medlemmer på en betjent hytte – der prisen inkluderer middag, frokost, niste og termos.

Barn under tre år bor gratis på alle hytter, de mellom 4 og 12 år bor gratis på alle utenom de betjente hyttene, mens de mellom 13 og 26 år betaler halv pris på selv- og ubetjente hytter.

For å få tilgang til hyttene leier man bare DNTs standardnøkkel for et depositum på 100 kroner.

– Overnatting kan bestilles på forhånd på de betjente hyttene våre, og på flere av våre selv og ubetjente. Du er uansett garantert å få husrom, vi avviser ingen.

Dersom de kommer flere enn vi har senger til, har vi nok av madrasser, dyner og puter, avslutter Stephansen.

På UT.no vil du finne plasseringen til alle 542 hyttene, samtidig som du enkelt kan planlegge turen.

tur

Barnas turlag med familicamp på Sota sæter i Juli 2015. Stemningsbilder fra Sota Sæter juli 2015.

Kombiner aktivitetene

Om man er på fisketur, telttur eller driver med turorientering, så er det masse man kan gjøre mens man holder på med disse aktivitetene.

Mens duppen ligger i vannet og venter på å få napp kan man for eksempel se på det andre dyrelivet rundt vannet. Har man med en liten gjennomsiktig plastikkbeholder kan man finne mange småkryp som barna vil synes det er spennende å studere. I brosjyren Mangfoldig Natur på FnF.no kan du finne veldig enkle måter å lage både vannkikkert og innsektfelle på, som vil gjøre det veldig lett for barna å få studert dyrelivet rundt vannet.

– Det er i grunn ikke grenser for hva man kan finne på, naturen er på mange måter som verdens største lekeland. Man kan gå på skattejakt etter biller og insekter, man kan lage barkebåt og ha konkurranse ned elva, sier DNT-Stephansen.

Det skal altså ikke mye til for at en tur i naturen i sommer kan bli et minne for livet for barna, uten at det trenger å koste så mye. Slipp fantasien løs, og utnytt den fantastiske norske naturen.

friluftsliv

Det er lite som er bedre enn å bare være sammen ute i naturen. Foto: Linn Elise Jakhelln

Del denne artikkelen