👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
tursostre
tursostre

Brenner for nærmarkslivet

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Denne uka mottar «Tursøstrene» Stine og Hege Schultz Heireng Friluftslivsprisen 2017. De to brenner for å inspirere andre til å komme seg ut på tur, også i hverdagen.

Denne uka mottar «Tursøstre» Stine og Hege Schultz Heireng Friluftslivsprisen 2017. De to brenner for å inspirere andre til å komme seg ut på tur, også i hverdagen. Selv finner de inspirasjon hos både mamma og Lars Monsen.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Emil Wiik Larsen

Det var i løpet av høsten 2015 at Hege og Stine gikk sammen om å starte bloggen «Tursøstre». Motivasjonen bak bloggen var nettopp å inspirere andre til å komme seg ut på tur.

– Vi ønsker at flere skal oppdage hvilke muligheter man har i nærmarka der man bor, og at flere skal få oppleve hvor fint det er å være på tur. Vi så at det var et behov for en nettside med informasjon om det nære, rolige friluftslivet og lavterskel-turer, forteller søstrene.

Et tema de stadig vender tilbake til i bloggen, er det de kaller «nærmarkslivet», eller «kortreist friluftsliv».

– For oss var det naturlig å fronte nærmarkslivet fordi det er den typen friluftsliv vi er vokst opp med. De aller fleste som bor i Norge har mye fin natur rett utenfor stuedøren sin. Vi ønsker å inspirere flere til å ta turen opp av sofaen, ut døra og inn i naturen. Det nære friluftslivet passer for alle, uavhengig av bakgrunn, erfaring eller utstyr. Dessuten er den nære naturen utrolig fin!, forteller de to.

tursostrene

LAVTERSKELENTUSIASTER: Stine og Hege er opptatt av at friluftslivet skal oppleves overkommelig og inkluderende. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Sov ute hver uke i et helt år

2016 var et litt annerledes år for de to. Da sov de ute en gang i uka, i forbindelse med prosjektet «52 overnattingsturer på 52 uker».

Prosjektet ble spesielt trukket fram av juryen som en av grunnene til at søstrene er valgt ut som vinnere av årets friluftslivspris.

– Turåret 2016 var helt fantastisk! Vi hadde et ønske om å oppleve mer friluftsliv og natur, samtidig som vi holdt fast ved livene våre slik de var. Vi satt oss et mål om å tilbringe flere netter ute i naturen, og lærte hvordan hverdagslivet lar seg kombinere med et aktivt friluftsliv, forteller Stine og Hege.

Det å overnatte ute hver uke, også på vinterstid, var ikke alltid en dans på roser. Likevel er søstrene tydelige på at de ville gjort det samme igjen.

– I perioder var det selvsagt krevende. Både det å få kabalen i en fullstappet hverdag til å gå opp, men også det å passere dørterskelen mørke novemberkvelder med duskregn i lufta husker vi som litt tungt. Samtidig fikk vi oppleve nærmarka på en ny måte. Vi fikk se populære turmål tomme for folk. Vi overnattet mye ute midt i uka. Vi så årstidene forandre seg. Når vi lå i soveposen om kvelden var det alltid med en ro. Vi fikk 52 fantastiske turopplevelser! Når vi ser tilbake på det nå, skulle vi gjerne ha gjort noe tilsvarende igjen!, forteller de.

I år har de to gitt ut boka «Norges beste tureventyr», hvor de inviterer leseren med på noen av de vakre turene de har hatt rundt om i landet. Søstrene forteller at det har vært utrolig gøy å samarbeide om bok, nettside og alle turene, og at «Tursøstre»-prosjektet også er noe som har brakt dem enda nærmere.

– Vi er utrolig heldige som har hverandre. Begge brenner like mye for friluftslivet, og begge legger ned like mye innsats i gjennomføringen av turer og formidlingen i etterkant. Det er en stor fordel at vi begge tar bilder og skriver artikler, og vi prøver å stille opp begge to på foredrag og intervjuer så langt det er mulig. Ingenting publiseres uten at begge har gjennomgått det, og vi er opptatt av at alt vi formidler skal være riktig. Derfor dobbelt- og trippelsjekker vi alltid informasjonen. Hege er statsviter og Stine er statsautorisert revisor, og den kompetansen har nok vært en fordel for oss i skriftlig og muntlig formidling av friluftslivet, sier de.

tursostre

I GODT SELSKAP: Søstrene er glade for å dele interessen for uteopplevelser. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Inspireres av mamma og Lars Monsen

Selv fikk de to smaken på friluftslivet allerede i barndommen, da besteforeldrene tok dem med på skogstur.

– De lærte oss om skogen, viste oss sine turområder, stier og soppsteder og viste en glede over å være ute i naturen som smittet over på oss. Det var alltid spennende å oppdage nye stier når vi visste at vi hadde en trygg hånd å holde i. Vi husker godt første gang vi møtte en huggorm. Mormor lærte oss å trampe i bakken for å skremme den ut av stien. Det gjorde inntrykk, forteller Hege og Stine.

Selv om det var besteforeldrene som introduserte dem for friluftslivet, ser de begge på moren sin som sitt aller største «friluftsideal». 

– Mamma er den personen som har lært oss aller mest om friluftsliv. Hun gjør det fremdeles. Ellers satt vi i studietiden klistret foran skjermen for å se alle episodene av Lars Monsen gå Canada på tvers, og vi har antakeligvis lest alle hans bøker. Vi inspireres ellers veldig mye av alle slags folk som krysser dørterskelen i en stressende hverdag. Vi inspireres av turfolk med roser i kinnene som vi møter i marka, på fjellet eller på åpne koier og hytter. De har alltid så mange spennende historier og turer å fortelle om!, sier de.

tursostre

PÅ SKI FRA SOLOPPGANG TIL SOLNEDGANG: Turen over Femundsmarka på vinterstid var en av Tursøstres beste friluftsopplevelser. Foto: Privat

Krysset Femundsmarka på vinterstid

Når vi spør dem om hvilken turopplevelse som har gjort aller sterkest inntrykk, trekker Stine og Hege fram krysningen av Femundsmarka fra nord til sør vinterstid. Det var en helt spesiell tur med flere magiske øyeblikk.

– Øyeblikk av stillhet, da vi listet oss mot noen rypekull som satt i vinterdrakt i fjellet. Øyeblikk av mestringsfølelse, da vi gikk på ski fra soloppgang til solnedgang og tårene trillet nedover kinnene da vi slo leir. Øyeblikk av konsentrasjon da vi krysset råker i isen. Øyeblikk av lykke da vi hadde noen skikkelige latterkuler i soveposen om kvelden. Øyeblikk av ro da vi satt rundt bålet mens skogen lå mørk rundt oss. Øyeblikk av stølhet og ømme lår, etter å ha sunket gjennom dyp snø tusenvis av ganger, ler de to.

– Krysningen av Femundsmarka var en prøvelse og en nytelse, og den kombinasjonen er definisjonen av en perfekt tur. Også var det så fint å få oppleve den turen med søsteren sin.

Del denne artikkelen