Det å lære seg å bruke naturen er en del av den norske folkesjelen. For å få enda flere ut i naturen, burde det også være en del av integreringen, mener Høyres Liv Kari Eskeland.
Hva betyr friluftsliv for deg?
– For meg betyr friluftsliv først og fremst rekreasjon, det å få tankene over på andre ting og mosjon.
– Jeg er veldig glad i å bruke naturen som treningsarena, jeg liker å gå på tur, gjerne i høyt tempo. Men like viktig som å få den fysiske utfordringen er naturens innvirkning på vår psyke. Å ta inn alle elementer som lyd, luft, duft, varme, kulde, regn mot huden – det synes jeg er deilig. Og så er friluftsliv gratis, og fritt for alle, og lavterskel.
– Vi bor i et land der vi har årstider som utfordrer hele sansebildet vårt, jeg tenker at vi er privilegerte. Jeg ser mange er glade i å putte musikk i ørene når de er ute, men jeg synes det er kjekt å høre på lydene når jeg er ute, forteller Eskeland, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Høyre.
Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Min favoritt-tur er i nærområdet på Stord, i Hystadmarkjo – som er rett ved der jeg bor. Jeg mener det er veldig viktig at man som areal- og kommunalplanlegger legger til rette for nærturområder. Disse er viktige korridorer ut i naturen.
– I skogen i Hystadmarkjo med sin verna skog med svartor, ser man veldig godt de ulike årstidene. Om vinteren så er det egentlig veldig åpent, så kommer lyset om våren og kvitveisen som dekker bakken, og om sommeren er trærne fulle av blader, før høsten kommer med sine vakre farger, beskriver Eskeland – som er arkitekt av profesjon.
Les alle intervju med andre politikere her.
Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, det har jeg, og jeg har også vært med på #nattinaturen under Friluftslivets år i 2015. Som ordfører inviterte jeg alle ordførerne i regionen til å sove ute i en lavvo. Det var natta før Nina-stormen, sier Eskeland, og forteller at lavvoen ordførerne sov i revnet og gikk i bakken natta etter at de hadde overnattet i den.
– Vi inviterte også med oss friluftsorganisasjonene, studentorganisasjoner og alle som kunne ha en mening om hvordan vi skulle utvikle friluftsrådet i regionen vår, og ordførerne fortalte om perlene i sine områder. Nå i høst overnattet jeg på båt under #nattinaturen, forteller den tidligere ordføreren i Stord kommune.
Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Jeg har vært med på veldig mange flotte fisketurer, og elsker å fiske. Sjømat er det aller beste jeg kan få, som kan varieres i alle fasonger. Det å fiske fisken, tenne bål, og spise fersk fisk rett fra bålet, er noe av det aller beste som finnes – og da gjerne sammen med familie, venner og samboeren.
Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Først og fremst får det meg til å tenke på hvor heldige vi er som bor i dette landet, og hvor heldige vi er som har fri tilgang på natur, og kan fråtse i den. Det er et privilegium vi må ta godt vare på, og heldigvis står allemannsretten sterkt. Den gir alle en mulighet for alle til å rekreere, sier Høyre-politikeren.
– Det er dimensjoner utenfor oss som gir meg en ærefrykt i den forstand at vi bare en bitteliten brikke i et stort system. Vi må holde balansen. Litt ærefrykt er betegnende for følelsen jeg får når jeg kommer meg ut og ser naturen.
Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Det betyr en bevisstgjøring med tanke på at vi må ta vare på naturen, og at vi må holde miljøregnskapet og Paris-avtalen, slik at vi viderefører og tar vare på det vi har.
– Det var også delvis motivasjon for å gå inn i energi- og miljø. Det næringslivet vi har på Vestlandet, som er så genuint dyktige innenfor olje og gass, og skal transformeres over til ny energi. Heile samfunnsstrukturen i området jeg kommer fra bygger veldig på dette med energi, miljø og industri.
Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– At vi holder allemannsretten høyt, sikrer og verner områder, lar folk få tilgang til de verdifulle naturområdene vi har – og delvis legge til rette, men ikke overalt. Det er viktig å sikre at alle har tilgang på nærfriluftsliv, for det gir gode liv, understreker Eskeland – og skryter av Friluftsrådet Vest for jobben de gjør, og hvordan de legger til rette for mer friluftsliv.
Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Det er gjerne nedarva i vår folkesjel at vi skal bruke naturen. Men for innvandrere som kommer til Norge, har det nødvendigvis ikke i sin kultur, og dermed burde det være en del av den integreringen vi legger opp til.
– Det er viktig å få eldre som blir inaktive ut i naturen. Det er mange som er veldig flinke til å danne turgrupper, men de når kanskje ikke ut til de som virkelig trenger det. Alt som kan gjøres i barnehager og skoler er positivt, for da kan barna også dra med seg foreldrene sine,
Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Det å ha med seg mat er alltid lurt når man skal ut. Hvis du i tillegg kan lage maten ute og har med seg barn, da er det alltid en suksess. Det enkleste er å tenne bål og grille pølse, eller ta med seg pinnebrøddeig, råder Eskeland.
Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?
– Den utfordringen ta jeg gjerne, det hadde vært veldig hyggelig, sier Høyre-politikeren.
Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her!