Friluftsliv er en god kilde til aktivitet og helse, gjennom hele livet. En tur i ditt nærmiljø kan være nok, enten du går i parken, plukker bær i skogen, eller nyter utsikten ved havet
Det er bra for kroppen å bevege på seg, og du må ikke trene hardt for å få bedre helse. Å gå på tur er faktisk den mest populære aktivitetsformen i Norge. Hele ni av ti oppgir at de går på tur, og det er kanskje ikke så rart? Friluftsliv passer for alle, uansett form, alder eller bakgrunn. Det trenger heller ikke koste penger eller mye tid. Enten du går alene eller sammen med andre, kan naturen gi påfyll til både kropp og sinn. Forskning viser at bevegelse og naturopplevelser sammen kan bidra til god helse, trivsel og livskvalitet.
Helsedirektoratet anbefaler voksne å være fysisk aktive i minst 150 minutter hver uke, og aktiviteten bør gjøre deg lett andpusten. Er aktiviteten av høy intensitet holder det med minst 75minutter hver uke. Aktiviteten kan deles opp i flere økter og fordeles ut over dagen og uken. Du kan for eksempel gå en halvtimes tur i raskt tempo fem dager i uka, eller du kan kombinere kortere gåturer med hus- og hagearbeid. Svømming, sykling og skigåing er også fine aktiviteter.
Her kan du finne tips og inspirasjon, for å komme igang.
Her er en noen av helseeffektene du får på tur:
1. GODT FOR HODET
Fysisk aktivitet gir overskudd og livskvalitet, og kan virke forbyggende mot depresjon og angst. Bare det å være i naturen er beroligende, gir mer energi og motvirker negative tanker.
2. KOGNISJON OG HUKOMMELSE
Fysisk aktivitet har positiv effekt på demens, hukommelse og andre kognitive funksjoner. Man lærer bedre og får økt konsentrasjon.
3. D-VITAMIN
Sollys er den viktigste kilden til D-vitamin, som forebygger en rekke sykdommer. For lite D-vitamin kan gjøre en slapp og sliten, gi benskjørhet, smerter i skjelettet og svak muskulatur.
4. IMMUNFORSVARET
Fysisk aktivitet styrker immunforsvaret.
5. BEDRE SØVN
Frisk luft og fysisk aktivitet kan redusere stress, øke energinivået og gi bedre søvn.
6. GODT FOR HJERTET
Blodsirkulasjonen og pulsen øker allerede ved lett aktivitet og er bra for hjertet.
7. FORDØYELSEN
Regelmessig fysisk aktivitet har positiv effekt på fordøyelsen.
8. FOREBYGGENDE
Fysisk aktivitet reduserer risikoen for å utvikle høyt blodtrykk og forebygger bl.a. blodpropp, hjerte- og karsykdommer, diabetes, og ulike former for kreft.
9. MINDRE SKADER
Å gå på varierende underlag, som gress, grus og snø, er bra for musklene, balanse og koordinasjon. Variasjon i steg og muskelbruk kan bidra til å styrke leddbånd og gi færre belastningskader.