👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
Illustrasjonsbilde Allemannsrettens hus
Illustrasjonsbilde Allemannsrettens hus

Et skritt nærmere å realisere Allemannsrettens Hus

Publisert
Tekst: Christine Amdam – Foto: Illustrasjon: Kristin Jarmund/C.F. Møller/Rodeo arkitekter

Nå er vinnerne av KLP sin idékonkurranse kåret. Norsk Friluftsliv sitt bidrag er én av to hovedvinnere som kan få flytte inn i toppetasjen i et nytt høybygg i Oslo sentrum.

I fjor lyste Kommunal Landspensjonskasse (KLP) ut en idékonkurranse om hva toppetasjen i deres nye bærekraftige byggeprosjekt i Biskop Gunnerius gate 14B skal inneholde. Vinneren får flytte inn i toppetasjen og 10 års gratis husleie. KLP fikk inn 204 forslag fra både internasjonale organisasjoner og lokale ildsjeler. Norsk Friluftsliv sitt bidrag, Allemannsrettens hus, er én av to hovedvinnere som nå er plukket ut til en finalerunde.

– Nå starter prosessen med å se på hvilken idé som er mest gjennomførbar, og hvem som til slutt får flytte inn i toppetasjen, fortalte Heidi Finskas, direktør for samfunnsansvar i KLP under lanseringen i nye Deichman i Bjørvika mandag.

Den andre vinneren er Oslo Byklasserom ved Ragnhild Århus. Begge vinnerne mottar 100.000 kroner.

Skal løfte aktivitetene til våre medlemmer

Norsk Friluftsliv sitt bidrag «Kom inn – Kom ut! Allemannsrettens hus» blir Norges første i sitt slag: Et nasjonalt formidlingssenter for friluftsliv og urbane naturbaserte opplevelser.

– Dette er fantastisk og gode nyheter for alle våre 18 medlemsorganisasjoner. Vi skal få et Allemannsrettens hus som løfter aktivitetene til våre medlemmer, sa Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv etter at vinnerne var annonsert.

Dersom Allemannsrettens hus blir en realitet er planen at toppetasjen også skal inneholde kontorlokaler for Norsk Friluftsliv og Syklistenes Landsforening.

– Her blir det masse aktiviteter, det blir formidlingssenter og urbane bynære opplevelser som er åpent for hele Oslo, sier generalsekretær i Syklistenes Landsforening, Morgan Andersen, som var med å ta i mot prisen.

Morgan Andersen, Ragnhild Århus, Knut J. Herland og juryleder Knut Olav Åmås.

PRISUTDELING: Fornøyde vinnere under lanseringen i Bjørvika. Fra venstre: Morgan Andersen (generalsekretær i Syklistenes Landsforening), Ragnhild Århus (vinner Oslo Byklasserom), Knut J. Herland (styreleder, Norsk Friluftsliv) og juryleder Knut Olav Åmås. Foto: KLP/Roar Grønstad.

Skal være til glede for mange

Juryleder Knut Olav Åmås fortalte under lanseringen at juryen la vekt på at toppetasjen skal være mest mulig tilgjengelig og for alle.

– Det er ikke ofte at en attraktiv toppetasje blir stilt for ikke-kommersielle formål, men det ønsker vi at BG14B skal bli. Det skal ikke være en turistdestinasjon, men et sted for byens befolkning, sa han.

Juryen har lagt følgende kriterier til grunn for sin vurdering; samfunnsnytte, innovasjon, originalitet og wow-faktor og gjennomførbarhet.

– Juryen mener at forslagsstillers fokus på helse er viktig, men at det også ligger et ekstra lag i dette forslaget. I en tid der vi mister mer og mer av den urørte naturen er det enda viktigere at folk, kanskje spesielt de som bor i byene, forstår hva det er vi må ta vare på og hvilken betydning natur og biologisk mangfold har, sa Åmås om Norsk Friluftsliv sitt forlag.

Spektakulære opplevelser

Norsk Friluftsliv har store planer for toppetasjen: Det vil være topptur-muligheter, nasjonalpark på taket, via ferrata, bålplass og fossefall. Her skal du få inspirasjon til naturopplevelser, muligheter til selv å prøve aktiviteter, kunnskap om byplanlegging, nærfriluftsliv og naturen som læringsarena i skolen. Organisasjoner vil holde kurs og seminarer, og gjøre medieproduksjoner.

Vi vil skape et fyrtårn som gir utsikt til framtidens løsninger for naturopplevelser og innsikt i allemannsrettens og friluftslivets betydning for folkehelsen. Ved å komme inn, får du inspirasjon til, og en opplevelse av, å komme ut.

I tillegg til de to hovedvinnerne var det fire bidrag som vant 25.000 kroner hver for sine forslag. KLP har jobbet med dette prosjektet siden 2008.

– Vi håper på å få på plass en regulering i 2021, og at vi kan begynne å bygge i 2022, sier Eskild Rolstad, direktør i eiendomsutvikling KLP, som også har sittet i juryen.

Se presentasjon av Allemannsrettens hus:

Del denne artikkelen