Hverdagsintegrering ble kåret til årets nyord for 2016 – et ord statsminister Erna Solberg brukte under sin nyttårstale på årets første dag.
– I min forrige nyttårstale snakket jeg om hvor viktig samarbeid er for å få til integrering og at den viktigste integreringen skjer i hverdagen: Kan du invitere med deg noen på tur? Kan bygda stille opp med ski til asylmottaket? Våre hverdagsvalg er det som gir hverdagsintegrering, sier Erna Solberg til Norsk Friluftsliv.
– Legger til rette
Statsministeren mener friluftslivet spiller en stor rolle i hverdagsintegreringen.
– Veldig mange nordmenn er opptatt av friluftsliv. Friluftsliv er både bra for helsa og en viktig del av norsk kultur, så det er bra for både nordmenn og nyankomne å delta i. Mange nyankomne forteller at det er først på turer i skog og mark at de opplever at nordmenn hilser eller stopper opp for en prat, sier Erna Solberg til Norsk Friluftsliv.
– At friluftslivsorganisasjoner legger til rette for at flere kan komme i kontakt med, og også ta med seg folk med annen kulturell bakgrunn ut i norsk natur, er et viktig bidrag til hverdagsintegrering, understreker statsministeren.
Flerkulturelt friluftsliv og integrering har stått høyt på agendaen til mange friluftslivsorganisasjoner i 2016, og den jobben fortsetter også i 2017.
Tidlig i vinter ble brosjyren «Ut på tur – en liten innføring i turkulturen i Norge» lansert. Brosjyren gir nyankomne til Norge, eller de som er ferske i friluftslivet, en enkel innføring i hva tur er. Den forsøker også å svare på hvorfor vi går så mye på tur i Norge, hvilke organisasjoner som tilbyr hvilke aktiviteter – og med en forenklet plakat med hvordan man burde kle seg utifra de ulike sesongene.
Utlån av utstyr
– Alle har et ansvar for å skape minst mulig avstand mellom ulike kulturer og levesett for å få best mulig integrering i vårt samfunn. Alle vil vinne hvis vi lykkes med integreringen. Alle vil tape hvis vi mislykkes, sier statsminister Erna Solberg til Norsk Friluftsliv.
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, mener naturen og friluftslivet er en arena hvor det er enklere for mange å møtes.
– Statsminister Erna Solberg minner oss om hvor viktig naturen kan være for å bygge ned terskler mellom oss mennesker. Vi kommer tettere på hverandre. Og mange har jo også erfart hvor mye lettere det er å snakke om vanskelige ting når man samtidig går en tur, sier Heimdal.
Det siste året har Norsk Friluftsliv inngått samarbeid med BUA – hvor alle som vil kan låne utstyr – uansett bakgrunn eller økonomisk situasjon. Den nasjonale foreningen har som mål å samle landets utlånssentraler under ett merkenavn – for å styrke og synliggjøre ordningene.
– Invitér med nye venner
Lasse Heimdal har en oppfordring til alle for det nye friluftsåret som venter.
– Mange av de som opplever seg på utsiden av samfunnet og nyankomne til Norge forteller om ensomhet og savn av familie og de som stod dem nær. Her kan friluftsfolket være med å utgjøre en forskjell.
– Hva med å invitere med oss nye venner på tur i det kommende året? Å lære noen ferdigheter i friluftsliv gir også praktisk kunnskap i sosial nettverksbygging, sier Heimdal.
Det vil også i 2017 bli arrangert flere flerkulturelle nettverksonferanser på fylkesnivå i Norge, en type konferanse man var først ute med da det ble holdt på Biri i Oppland i november.