👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Frem mot påske

Publisert – Sist oppdatert 26.03.2020

Frem mot påske

Det er ikke lenge igjen til årets påskeferie, så det spørs om man får gjort alle disse aktivitetene før ferien starter. En del av aktivitetene er også av en slik type som det kan være moro for elevene å holde på med i påskeferien og som ikke trenger å være obligatoriske. Dere kan gi dem som tips til foresatte.

Det er alltid fint å pynte med kvister. Ta inn kvister fra forskjellige trær og sett dem i vann. Lær samtidig litt om de forskjellige treslagene. Skoleveven har en fin oversikt. I denne ser man også hvordan de ser ut når de spirer. Kvistene kan pyntes med malte egg eller påskeharer eller påskekyllinger man har laget i papir. Hvis du skal dekorere eggeskall så må du blåse ut innhildet først. Meny forklarer hvordan. Du kan lage omelett av det du fikk ut. Hvis dere vil lage kokte egg ute eller inne så kan dere få forskjellig farge på eggene ved å koke dem sammen med : løkskall – lyse brun, gurkemeie – sterk gul, blåbær – blålilla, rødbeter – rødlilla, spinat – grønn og kaffe – brun.

Mange forbinder før-påsketiden med lukten av karse. Så karse-frø i eggeskall. Bruk tomme eggeskall eller eggekartongen. Det er gøy å følge med på frøene som spirer og det smaker godt med karse på maten.

Selv om det går mot lysere tider er det koselig med stearinlys på kvelden, men husk på brannfaren. Lag påskelys av lys-stumper og eggeskall.

Lag påskepynt av garndusker. Her trenger elevene restegarn og papp.

Her er tips om syv forskjellige påskefigurer som kan brettes i papir. En del av disse er veldig avanserte, men noen barn og unge er veldig flinke til å følge slike fra YouTube.

Lag en påskehare av trolldeig. Trolldeig lages av hvetemel, vann, salt og Zalo og kan stekes i stekeovnen.

I artikkelen om kunst å håndverk står det en del om spikkekurs og spikkeråd. Sjekk dem før dere spikker Kyllingspikk som passer veldig godt nå som vi nærmer oss påske.

Påskeskattejakt er en fin måte for barn og unge å lære seg litt mer om kart. La gjerne eleven tegne kartet selv. De kan tegne et kart over rommet sitt, leiligheten eller nærområdet. De vil da lettere forstå at det er viktig å ha samme tegn for enkelte objekter. I hus har man på arkitekttegninger tegn for dører, senger og lignende. Ute er det karttegn for steiner, hus, bekker, stier og så videre. I tillegg blir man bevisst på at størrelser og avstander må være riktig. For at kartet skal bli et skattekart så kan man (sammen med en voksen) brenne det litt i kantene. Den voksne kan så legge ut en skatt og markere plassen på kartet med et kryss. I tillegg bør det være minst 5 poster som man må innom og gjøre noen aktiviteter på før man kan hente skatten. Inne kan postene være: å ta ut av oppvaskmaskinen, vanne planter, synge sanger, skriv en hyggelig melding.. og ute kan man: hente posten, feie trappen/måke snø, klatre opp i et tre… Foreldre & barn tipser om flere gode skattejakter.

Kast din kylling er et enkelt og koselig påskespill der du kun trenger ark, penn og en terning. KFUM-KFUK speideren har i aktivitetsbasen sin en oppskrift på et fotballspill som du kan lage av en skoeske og klesklyper. Det er ikke et spesielt påskespill, men er moro å lage og gøy å spille. Hvis dagene blir lange så finnes det også tips om mange eksperimenter i denne aktivitetsbasen.

Friluftsglede har så mange goder forslag til aktiviteter at man kan holde på helt frem til sommeren.

Vi tar med tips om to aktiviteter fra speideren som ikke har med påske å gjøre men absolutt om tiden før påske.

Speiderne har i disse dagene laget et nytt merke som heter Korona-dugnad. De oppgavene som må utføres for å få dette merke er oppgaver alle burde gjøre også de som ikke er speidere.

KFUM-KFUK speiderne har laget et arrangement med aktiviteter man kan gjøre for å markere årets Earth- Hour markering 28. mars. En markering som er viktigere enn noen gang.

Del denne artikkelen