Å kjenne den lune varmen fra et bål, la blikket hvile på et stille vann, og nyte smaken av nykokt bålkaffe og en sjokoladebit. Det gjør godt, uansett om du er åtte eller åtti.
En sensommerkveld i september 2017 inviterte Norsk Friluftsliv beboere fra Rødtvedt og Romsås sykehjem med til Isdammen ved Årvoll, for å tjuvstarte årets #nattinaturen. Elleve eldre ble med, i følge med flere pleiere og frivillige.
Mens sola enda sto høyt på himmelen, ble det tent opp bål ved vannet, og rigget til benker dekket av ulltepper og reinsdyrskinn. Frivillige og ansatte fra Norsk Friluftsliv gikk i gang med å forberede middagen – hjemmelaga reingryte kokt på bålpanne.
– Dessverre er det veldig sjelden man får mulighet til å være med på noe sånt når man er kommet godt opp i årene, men dette viser jo at det absolutt lar seg gjøre, med den rette tilretteleggingen, sier Jeanett Plesner, som jobber med kultur på Romsås sykehjem.
– Jeg tenker at dette sender et viktig signal til pårørende også. Det er jo ikke sånn at livet er over, selv om du kommer på sykehjem.
Blant de eldre som var med, var flere pasienter med demens. Noen nærmet seg hundre, og de fleste husket nok ikke sist de var på telttur.
Utover kvelden ble det gitarspilling og allsang ved bålet. Noen hadde avtalt hjemkjøring etter middag, men hele sju av de eldre overnattet i lavvo på Isdammen. Her var det var satt opp en lavvo med feltsenger og ulltepper, i tillegg til soveposer, som ble gitt i gave til sykehjemmene fra Norsk Friluftsliv.
Det å overnatte i lavvo bød også på noen utfordringer.
– Om natten når de skulle opp for å gå på do, var det flere som hadde glemt at de var på telttur. Så da ble det en del spørsmål. Noen trengte å bli fortalt hvor de var, og hvorfor de var der. Det er jo også slik at ikke alle husker at vi har vært på telttur dagen etter, så derfor er det også viktig med bilder, så vi kan se på dem sammen og snakke om hva vi har gjort. Da jeg dagen etter snakket med en av de eldre, Jan, som til vanlig bor på skjermet avdeling, kunne han først ikke huske turen. Men da vi snakket litt mer om det tror jeg at han husket litt likevel, forteller Plesner.
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, synes det er viktig å vise at eldre også kan ha glede av å delta i lavterskel friluftsliv.
– For oss som deltok fra Norsk Friluftsliv var dette en opplevelse vi nok kommer til å huske resten av livet. Målet vårt med å ta initiativ til denne kvelden, var nettopp å få vist at friluftsliv ikke har noen øvre aldersgrense, og at det meste er mulig hvis de som er rundt de eldre bare kan og vil, sier han.
– Vi håper selvsagt at denne kvelden kan være til inspirasjon for andre sykehjem, slik at de kan bli enda bedre på å finne på tilrettelagte uteaktiviteter. Det finnes jo så utrolig mye fint man kan finne på sammen ute, også selv om kroppen eller hukommelsen kanskje svikter. Jeg tror ikke man skal kimse av verdien av å skape gode øyeblikk som de eldre får glede av der og da, avslutter Heimdal.