👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
cervenka
cervenka

Høstferie på lavbudsjett

Publisert – Sist oppdatert 31.01.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Paulina Cervenka

Høsten er perfekt for friluftsliv. Heldigvis kan du få masse ut av ferien uten at du må blakke deg på dyr overnatting eller avansert utstyr.

– Det finnes mange muligheter til å nyte årstidens fargepalett helt gratis, opplyser Norsk Friluftsliv.

Hold det enkelt

– I dag ser mange ut til å tro at man trenger spesielle antrekk og duppedingser for enhver friluftsaktivitet, men slik er det jo ikke, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

For det er jo ikke utstyret, men nettopp de gode opplevelsene, friluftslivet handler om.

– Det viktigste er at man holder seg varm, tørr og har med nødvendig mat og drikke. En tur i skogen er ikke noe moteshow, understreker friluftsentusiasten.

En god tommelfingerregel er å alltid ha ull innerst mot kroppen, og å ha med et ekstra par tørre ullsokker i sekken.

Hvis det er noe du absolutt trenger, så vil mange ha mye å hente på å låne eller kjøpe brukt, mener Heimdal. Mangler du utstyr til å gjennomføre turen, så sjekk med din nærmeste BUA utlånssentral for fritidsaktiviteter eller annet sted hvor ting lånes ut. Her finner du ofte et stort spenn av friluftsutstyr til utlån, helt gratis.

tilremshatten

KORT VEI TIL UTSIKTEN: Mange her i Norge er så heldige å ha flott natur der de bor. Dette bildet viser flott utsikt fra Tilremshatten i Brønnøysund. Foto: Linn Elise Jakhelln

Prøv en «staycation»

Har du tilgang til et telt eller en hengekøye, har du potensielt gratis overnatting nesten hvor som helst i naturen, hele året.

I følge Lasse Heimdal trenger du ikke å reise langt for å få minneverdige opplevelser denne høsten.

-Mange her i Norge er så heldige å ha flott nærnatur der de bor, så hvorfor ikke prøve seg på en såkalt «staycation», hvor man tar ferien i sitt eget nærområde? Å nyte morgenkaffen i teltåpningen eller i en gapahuk gir garantert en mer eksotisk start på dagen.

For de som ønsker å reise lenger, kan man selvsagt også ta med seg teltet ut i marka, ved kysten eller på fjellet. Takket være allemannsretten er det de fleste steder fritt fram for telting i utmark, så lenge du plasserer teltet minst 150 meter fra bebodde hus og hytter.

Sov gratis i ei bu

Visste du at Statskog har en rekke åpne buer hvor du kan overnatte en natt, helt gratis? Frister det med en enkel og naturnær friluftsopplevelse utenom det vanlige, er dette et ypperlig alternativ.

– Tar du til takke med brisk, utedo og vann fra bekken, så har vi temmelig unike steder å by på, forteller kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

De fleste buene har ildsted og tørr ved slik at dette er et helårstilbud for den turlystne. En oversikt over de over 100 buene som finnes rundt om i landet, finner du på Statskog.no.

Også Norges Fjellstyresamband og Friluftsrådene rundt om i landet tilbyr rimelig eller gratis hytteovernatting året rundt, enten på selvbetjente eller på betjente hytter.

bua

ÅPEN BU: Gjevlekollbua i Lier er en av de mange buene hvor du kan bo gratis for en natt. Foto: Torkel Skoglund

Hytte til hytte-tur

Den Norske Turistforeningen (DNT) er en av dem som tilbyr flotte hytteopplevelser for deg som ikke eier egen hytte. De har hele 550 betjente og ubetjente hytter rundt om i landet, som er perfekte utgangspunkt for en hytte til hytte-tur.

DNTs rimeligste alternativ er å bo på en selv – eller ubetjent hytte, altså hytter uten vertskap.

-Er du medlem i DNT koster en slik overnatting rundt 250 kroner for voksne. Barn opp til 12 år som er medlem av Barnas Turlag bor gratis på våre selvbetjente og ubetjente hytter over hele landet, og får rabatt på de betjente hyttene, forklarer Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun anbefaler de som planlegger hytte til hytte-tur i fjellet å ta høyde for at høstværet kan være ustabilt og skifte fort.

– Et godt råd er å søke litt mindre utfordrende fjellområder med kort vei mellom overnattingsstedene og kortere utganger til transport dersom været blir dårlig. Sjekk værmeldingen og forhør deg gjerne om forholdene i fjellet og om de beste høstturtipsene med din lokale DNT-forening, er rådet fra Stephansen til deg som vil ut på tur.

Lån bort hytta

Hvis du er blant de heldige som disponerer en hytte som ikke skal brukes i høstferien, så har Lasse Heimdal en oppfordring til deg: Tilby å låne den bort!

På tross av mye bruk er norske hytter tomme de fleste dager i året. Mange hytteeiere tenker nok ikke over å spørre om andre vil låne hytta, selv om det kan være en fordel at den ikke står tom.

– Tips venner om at hytta gjerne lånes bort! Hytte-deling vil glede mange, og spesielt de som ikke har tilgang hytte fra før. Ikke alle tør å spørre selv, er oppfordringen fra friluftsentusiasten.

valdres

FJELLTUR: En hyttetur er en flott utgangspunkt for å nyte høstfargene i fjellet. Her fra Høvreslia i Valdres. Foto: Synne Kvam

 

 

Del denne artikkelen