👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
brosjyre
brosjyre

Ikke brems friluftslivet nå!

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Friluftslivet år 2015 har fått mange nye organisasjoner til å bidra med friluftsaktiviteter, og ført til bedre samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommunene. Små investeringer har gitt STORE resultater – og potensialet for videreføring er stort. Skal vi styrke folkehelsen gjennom friluftsliv, må vi øke aktivitetsmidler til frivillige organisasjoner, ikke redusere dem.  Aktivitetstiltak og satsing på frivillighet er… Read more »

Friluftslivet år 2015 har fått mange nye organisasjoner til å bidra med friluftsaktiviteter, og ført til bedre samarbeid mellom frivillige organisasjoner og kommunene. Små investeringer har gitt STORE resultater – og potensialet for videreføring er stort. Skal vi styrke folkehelsen gjennom friluftsliv, må vi øke aktivitetsmidler til frivillige organisasjoner, ikke redusere dem. 

Aktivitetstiltak og satsing på frivillighet er blant de mest «lavthengende fruktene» i folkehelsearbeidet. I Friluftslivets år får vi gjort begge deler, og det skaper resultater. Friluftslivets år er langt fra over, men allerede har hundretusener vært på tur, minst 60 000 mennesker overnattet ute i forbindelse med #nattinaturen, 70 000 bilder av turopplevelser er delt med emneknagg FÅ15, 2000 friluftsarrangementer har gått av stabelen, 123 kommuner har gjort vedtak om å være «friluftslivskommune» og 2500 barnehageansatte er kurset i friluftsliv. Dette er bare noe av det Friluftslivets år har oppnådd så langt i året!

Mål for Friluftslivets år: «Friluftslivets år skal gi varige resultater i form av økt deltakelse i friluftsliv i alle deler av befolkingen, og være med på å gi friluftsliv økt oppmerksomhet. Året skal gi økt bevissthet om friluftslivets positive effekter knyttet til folkehelse.

Året skal videre øke bevisstheten om allemannsretten og de svært gode mulighetene som alle i Norge har til å utøve friluftsliv. Prioriterte målgrupper er barn, unge og barnefamilier. Samtidig er det et mål å nå hele befolkningen.»

Tradisjonelle frivillige friluftslivsorganisasjoner har sammen med mange nye engasjert seg i friluftslivet. Det har også vært viktig at lokal forvaltning har engasjert seg og bidratt med tiltak og koordinering.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Ola Elvestuen får brosjyren

Stortingsrepresentant og leder i Energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen(V) fikk brosjyren med foreløpige resultater fra FÅ15 og gode friluftslivsprosjekter som bør videreføres, overrakt av politisk rådgiver i Norsk Friluftsliv, Siri Meland.

Vi kan trygt si at Friluftslivets år 2015 har fått flere mennesker ut oftere, og at nye aktiviteter har blitt skapt både lokalt og nasjonalt.

Suksessen i fare for å bråstoppe: I forslaget til statsbudsjett for 2016 kuttes i utgangspunktet små aktivitetsmidler med 12 millioner over Klima- og miljødepartementets budsjett. Dette betyr at mange nye samarbeid og nye aktiviteter ikke vil leve videre.

Det er ikke mulig å skape varige resultater hvis mange av aktivitetene som har mobilisert nye grupper legges ned allerede i 2016. Dette var også erfaringen etter forrige Friluftslivets år i 2005.

Staten har investert 6 NOK pr innbygger i Friluftslivets år for å fremme folkehelse. Dette blir nå redusert. Samtidig utgjør bare økningen på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett ca 2 150 NOK pr innbygger.

Vi ber om at midler til aktivitet må økes og øremerkes friluftslivsorganisasjonene, slik at aktiviteter i Friluftslivets år kan videreføres.

Friluftsliv er både enkelt, effektivt, trivselsskapende, sosialt, bærekraftig og lønnsomt. Det skapes lavterskeltiltak som favner alle grupper av befolkningen uavhengig av klasseforskjeller og bakgrunn.

Nasjonale midler til aktivitet gjennom frivilligheten skaper muligheter til målrettede tiltak i større skala. Friluftsliv er også en aktivitet som et flertall ønsker å holde på med, gjennom hele livet.

Last ned brosjyren «Friluftslivet har skapt en folkebevegelse» som ble overlevert til stortingsrepresentantene under komitéhøringene om Statsbudsjett 2016.

Les også «Bråstopp for Friluftslivets år»

 

res

Del denne artikkelen