👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

På tur med kronprinsparet: – Bra for psyken å komme seg ut

Publisert – Sist oppdatert 28.01.2022
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Det kongelige hoff/Simen Sund

I regi av Norsk Friluftsliv var kronprinsparet denne uka på padletur med ungdommer fra Oslo Kajakklubb. Under korona har naturen betydd mye, både for unge og kongelige.

– Jeg tror det har vært viktig for veldig mange dette året å finne strategier for å holde humøret oppe, og jeg tror friluftsliv er noe av det lureste man kan gjøre for å ta vare på sin egen psykiske helse, og ikke minst fysiske helse, sa kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

Oslofjorden viste seg fra sin beste side da hun og kronprinsen ble med Norsk Friluftsliv og Oslo Kajakklubb på padletur i sola.

Ekstra viktig nå

Kronprinsparet er glade i friluftsliv, og fortalte at muligheten til å kunne bruke naturen aktivt har betydd mye for dem begge i koronaperioden.

– Jeg tror det har vært sånn for mange, at når det er mye restriksjoner og sånn, at vi har den muligheten til å komme oss ut. Gå på tur, ski, padle, være ute i naturen, dra og sove i hengekøye, gjøre sånne ting. Det er utrolig fint, sa kronprins Håkon til NTB.

En undersøkelse gjort av Norsk Friluftsliv viser at naturen også har vært en viktig sosial møteplass under pandemien. Bant unge har mer enn to av tre har brukt naturen til å møte venner og familie, som de ellers ville ha møtt hjemme, på kafe eller lignende.

Organisasjonene betyr mye

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier, er svært glad for kronprinsparets engasjement. Hun sier det betyr mye å få deres anerkjennelse for rollen de norske friluftslivsorganisasjonene spiller når det gjelder å få nye grupper ut.

– Både vi og ungdommene satte stor pris på den sterke interessen kronprinsparet viste rundt hvordan friluftslivet og organiserte friluftslivsaktiviteter har vært spesielt viktig under nedstengingen. De var også opptatt av å inkludere flest mulig i friluftslivet, og ga anerkjennelse til det viktige arbeidet både skolene og de frivillige friluftsorganisasjonene gjør for å nå alle, sier Lier.

Saken fortsetter under bildet.

padletur med kronprinsparet

AKTIVE UNGDOMMER: For ungdommene fra Oslo Kajakklubb har muligheten til å delta i padleaktiviteter vært viktig under pandemien. Foto: Det kongelige hoff/Simen Sund

Tall fra SSB tyder på at friluftslivsorganisasjonenes rolle er spesielt viktig for å nå barn med innvandringsbakgrunn. Mens deltakelsen i friluftsliv blant barn med innvandringsbakgrunn i Oslo generelt er lavere enn gjennomsnittet, er det et unntak for aktiviteter i regi av friluftslivsorganisasjoner. Her er deltakelsen for barn med innvandringsbakgrunn 10 prosent, mot 6 prosent blant barn uten innvandringsbakgrunn.

På turen fikk paret høre om Norsk Friluftslivs inkluderingsprosjekt «Turmat fra hele verden». Prosjektet bygger bro mellom ulike matkulturer og friluftsliv, med hensikt å få flere ut i naturen.

Les mer om prosjektet Turmat fra hele verden.

Les også: – Det friluftslivet vi er så glade i kommer faktisk ikke av seg selv

Del denne artikkelen