Làhko nasjonalpark ble åpnet av friluftsminister Bård Vegard Solhjell i strålende sol lørdag 10. august.
Dette er Norges 36. nasjonalpark, og hele 8 av disse finnes i Nordland fylke. Làhko nasjonalpark ligger i søndre del av Sundsfjordfjellet. Parken ligger i det lulesamiske området, derav navnet.
Gode muligheter for friluftsliv
Å vandre i Làhko er en opplevelse. Overalt finner du spektakulære karstformer, fra små millimetertynne riller til store karstsprekker og sjakter. Elvene forsvinner ned i berggrunnen for så å dukke opp igjen et annet sted. Spesielt interessant er Corbels canyon med vannlåser, grotter og underjordiske elver.
-Vi har en god norsk tradisjon for jakt, fiske og annet friluftsliv og Láhko er et svært viktig friluftsområde i denne delen av Nordland. Området har stor frilufts bruk hele året igjennom. Aktiviteter som jakt, fiske og turgåing er mest vanlig, og dette vil fortsatt være tillatt i nasjonalparken, sier ordfører i Gildeskål, Petter Jørgen Pedersen (Ap). De to mest brukte utgangspunktene for turer er parkeringsplassene ved Langvatnet og Namnlausvatnet. Herfra er det kort veg inn i nasjonalparken i enkelt terreng.
Det er godt tilrettelagt for friluftsliv, det er t-merkede stier som krysser nasjonalparken. De lokale jeger- og fiskerforeningene og Turistforeningen har flere hytter til utleie i og rundt nasjonalparken.
– Opprettelsen av nasjonalpark innebærer at området er vernet mot tekniske inngrep slik at natur og landskap i området ivaretas for friluftsliv og naturopplevelse for kommende generasjoner, sier Friluftspolitisk rådgiver Siri Meland i FRIFO.
Spesiell berggrunn og rikt planteliv
Det er Norges største alpine karstlandskap som nå er vernet. Karstlandskapet omkranset av tinder og breer, og gir et storslått inntrykk. Her er grotter, underjordiske elver og fantastiske karstformasjoner.
Berggrunnen danner også grunnlag for en interessant og delvis svært sjelden flora. Det høye kalkinnholdet gjør at flere av vatnene er kalksjøer og inneholder kransalger; noen sjeldne og i fare for å bli utryddet. Også grønlandsstarr og nordlig tinderundeblom vokser innenfor parkens grenser.