Norsk Friluftsliv sitt prosjekt «Turmat fra hele verden» lanserer veilederhefte med mål om å bidra til økt inkludering og mer mangfold i friluftslivet.
Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv som startet i 2017, med hensikt å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur. – Vi i Norsk Friluftsliv håper at veilederen kan bidra til å senke terskelen for å bruke turmat som et inkluderingsverktøy, og at mange flere vil gjøre mer av dette, forteller Mari Kolbjørnsrud, prosjektleder i Norsk Friluftsliv.
Ikke alle føler seg hjemme i den norske turkulturen, men alle har en matkultur. Å lage mat sammen og dele med hverandre er en fin måte å være sammen på, bygge relasjoner og å lære av hverandre. Sammen kan vi skape et mer mangfoldig og inkluderende friluftsliv, til glede og læring for alle.
– Veilederheftet vil kunne hjelpe aktivitetsledere, frivillige og ansatte i organisasjoner tilknyttet Norsk Friluftsliv, ansatte i skolen og andre som ønsker å ta i bruk turmat som et inkluderingsverktøy i friluftslivet, forklarer Mari.
Last ned veilederen: Den digitale versjonen finner du her.
Nye grupper bringes sammen
Sparebankstiftelsen DNB ønsker å bidra til å få flere ut og delta i friluftslivet. De har gitt viktig støtte til prosjektes videreføring hvor veilederen spiller en sentral del.
– Dette er et prosjekt vi tror bidrar til å senke terskelen for at flere grupper kan få nytte av turkulturen vi har Norge, sier Eva Grothe, Rådgiver for natur og friluftsliv i Sparebankstiftelsen. Gjennom å inkludere et mangfold av matkulturer inn i friluftslivet skapes nye opplevelser og nye grupper bringes sammen og ut i naturen.
Tar opp aktuelle temaer
Usikkerhet knyttet til bruk av utstyr og kjennskap til matingredienser er bare noe som kan øke terskelen for å arrangere turmat-opplegg eller våge å flytte klasserommet ut. Denne veilederen gir aktivitetsledere, ansatte i organisasjoner og lærere verktøyene de trenger for å bruke turmat som et inkluderingsverktøy.
Temaer du finner i veilederen:
➤ En opplæringsdel som tar for seg tema som utstyr, matingredienser, kokeapparater og bål – for å gi trygghet og kompetanse til aktivitetsledere som trenger det.
➤ Eksempler fra ulike Turmat fra hele verden-opplegg, til inspirasjon og gjerne etterfølgelse.
➤ Tips til gjennomføring av turmataktiviteter, basert på praktiske erfaringer.
➤ En egen del rettet mot ansatte i skolen, med tips og eksempler på opplegg som kan gjennomføres innenfor skolens rammer.
Gratis bestilling til din forening, organisasjon eller skole
Send mail her for å bestille noen fysiske eksemplarer til organisasjonen eller skolen din. Disse kan tas med på lederkurs eller ha liggende på kontoret, slik at de aktuelle aktivitetslederne, frivillige og ansatte kan dele. Bestillingen må inneholde navn, adresse, telefonnummer og ønsket antall.
Søk om midler
Hvis du og din forening ønsker å gjennomføre turmat-arrangement, kan dere søke om tilskudd til friluftslivsaktiviteter fra Norsk Friluftsliv. Mer informasjon om hvordan finner du her.
Kurs og webinar
Det settes opp gratis kurs over store deler av landet fortløpende, send mail til hanne.hide@norskfriluftsliv.no hvis du lurer på om det kommer et kurs i ditt nærområde. Kurset passer for alle tur- og aktivitetsledere og andre ansatte og frivillige i Norsk Friluftsliv sine medlemsorganisasjoner. Ønsker dere et praktisk og inspirerende verktøy i inkluderingsarbeidet, er det bare å bli med!
➤ Skogtunet, Gressvik, Fredrikstad – 20. april kl.17-19 (Påmeldingsfrist: 13/4)
➤ Hellevika, Søgne – 26. april kl.17-19 (Påmeldingsfrist: 19/4)
➤ Skien fritidspark 27. april kl.17-19 (Påmeldingsfrist: 19/4)
➤