Nå er det generelle bålforbudet opphevet. – Vær varsom med ild og husk å rydde etter bålkosen, oppfordrer Norsk Friluftsliv.
For å forhindre skog- og lyngbrann, er det forbudt å tenne bål i skog og mark fra 15. april til 15. september. Fra søndag kan du igjen tenne bål på lovlig vis.
– Retten til å ferdes og oppholde seg i naturen er en viktig del av allemannsretten. Dette innbefatter også retten til å tenne bål, så lenge man følger bålreglene og ikke gjør det på en måte som kan medføre brannfare, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.
Selv om forbudet er opphevet, må man likevel alltid ta hensyn til lokale forhold.
– Vær alltid obs på vær- og vindforholdene der du er, og sjekk om det er tørt i naturen rundt deg. Er du i nærheten av en vannkilde er det alltid lurt å holde seg nær denne. Det kan også være greit å være klar over at det noen steder har lokale bålregler, sier Meland.
Norsk Friluftsliv, paraplyorganisasjonen for 17 friluftsorganisasjoner, håper mange benytter muligheten til å kose seg rundt bålet denne høsten.
– Bålet er en virkelig stemningsskaper som gjør mye med turopplevelsen, enten det er på en kort søndagstur eller på en lengre tur. Bålet skaper gjerne en egen ro, og åpner for gode samtaler som kanskje ikke ellers ville oppstått. Og så er det jo supert for matlaging, avslutter Meland.
Hun minner om at med retten til å tenne bål, følger også noen plikter.
– Hvor du plasserer bålet er avgjørende for å gjøre minst mulig skade på naturen. Mange tror det er greit å tenne bål på svaberg, men det er faktisk ikke lov, da fjellet kan sprekke opp eller misfarges. Ellers gjelder plikten om sporløs ferdsel som alltid når man ferdes i skog og mark. Det kommer andre etter deg som også vil nyte naturen, så husk å rydde etter bålkosen, avslutter Meland.