Kulturdepartementet endrer reglene for spillemidlene – og åpner for at midlene kan gå til skilting og merking av turløyper og stier. Det er en veldig god nyhet for mange, mener Norsk Friluftsliv. Tekst: Synne KvamFoto: Synne Kvam / Ketil Frøland Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpner opp for at spillemidler kan dekke inntil halvparten av prosjekter… Read more »
Kulturdepartementet endrer reglene for spillemidlene – og åpner for at midlene kan gå til skilting og merking av turløyper og stier. Det er en veldig god nyhet for mange, mener Norsk Friluftsliv.
Tekst: Synne Kvam
Foto: Synne Kvam / Ketil Frøland
Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpner opp for at spillemidler kan dekke inntil halvparten av prosjekter som omhandler skilting og merking av turløyper og stier, med et toppbeløp på 300 000 kroner.
Kulturministeren forteller at endringen kommer på bakgrunn av at friluftsorganisasjonene har jobbet for, og ønsket, at skilting av turløyper skulle få tilskudd fra tippemidlene.
– Skilting og merking av nye stier og løyper i fjellet, eller ved kysten, er avgjørende for at folk skal føle seg trygg når de er ute i naturen. Det senker også terskelen for at flere kommer seg ut, fordi man trenger ikke være lokalkjent. Jo mer skilting og merking man har, jo flere får vi ut, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.
– Det har utrolig mye å si for folkehelsen at vi er fysiske aktive – både for den fysiske og psykiske helsen. Det å komme seg ut og få frisk luft er godt for både hodet og sjelen, understreker Helleland.
– Veldig gledelig
Siden 2010 er det brukt blitt brukt 100 millioner kroner på å merke 25 000 kilometer med turruter, gjennom prosjektet Turskiltprosjektet. I 2017 tar finansieringen fra Gjensidigestiftelsen og fylkeskommunene slutt.
Derfor er nyheten fra kulturministeren ekstra gledelig, mener generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal. Paraplyorganisasjonen har sammen med særlig Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund jobbet for at skilting av turløyper skulle bli en del av spillemiddelordningen.
– At det nå kan søkes om spillemidler til skilting og merking av turløyper og stier er veldig gledelig. Jeg er i likhet med kulturministeren overbevist om at for mange er det avgjørende for turen om løypa eller stien er skiltet – slik at man vet litt om hvor lang eller krevende turen er, sier Lasse Heimdal.
Prosjektlederen for Turskiltprosjektet er svært glad for nyheten fra kulturministeren.
– Hvis Turskiltprosjektet har bidratt til etablering av en permanent tilskuddsordning for å synliggjøre nærturer i byer og tettsteder, til byparken og byfjellet, til skogen, stranda og grønne og blå områder – ja da har vi lykkes, sier prosjektleder Bjørn Egil Hansen.
Øker tilskuddet til overnattingshytter
Kulturministeren har annonsert at hun også vil øke tilskuddet til overnattingshytter fra to til tre millioner kroner – en annen post som friluftsorganisasjonene har jobbet for å få større satsing på.
– Det er en ordning man ønsker å styrke, og som vi øker ganske mye, fordi vi er opptatt av at hyttene skal bli brukt. Interessen for friluftslivet øker, og jeg er opptatt av at vi får ut også unge og de som er nye i Norge – slik at de skal få den tradisjonen med seg. Og da er det viktig at det finnes hytter de kan bruke, sier Linda Helleland, og nevner blant annet tradisjonen med å gå fra hytte til hytte.