👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
ski
ski

Nå vil «alle» låne friluftsutstyr

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2020

Utlånsnettverket BUA ønsker å gjøre det like vanlig å låne friluftsutstyr som å låne bøker. Det er de på god vei til å lykkes med.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam

– De to siste månedene har vært ekstreme, og med dagens ressurser er vi avhengige av at noen jobber gratis for å få dekket behovet, forteller Frode Møller, prosjektansvarlig for BUA på Steinkjer.

Utlånsordningen er en av 55 BUA-sentraler rundt om i landet. Siden de åpnet i november 2016, har de opplevd en jevn økning av folk som ønsker å låne frilufts- og sportsutstyr.

– Vi skulle hatt mye mer utstyr, mer arbeidskraft og lengre åpningstid, sier Møller.

Utlåns-boom

Det er ikke bare i Steinkjer at folk har fått øynene opp for det å låne turutstyr.

Faglig leder i BUA-ordningen, Eline Egeland, opplyser at mens det i fjor ble registrert totalt 27 787 utlånte utstyrsenheter, kunne de allerede innen slutten av februar i år vise til hele 30 490 utlån.

De faktiske utlånstallene er dessuten enda høyere, forteller hun.

– Det er flere ordninger som ikke bruker et datasystem, og noen som bruker biblioteket sitt system, og disse tallene kommer ikke med her.

Lokale BUA-ordninger dukker også opp på stadig flere steder i landet. Siden januar 2017 har åpnet hele 18 nye utlånsordninger – og Egeland kan fortelle at enda flere er planlagt å åpne innen kort tid.

utlan

STOR INTERESSE: Daglig leder, Monica Vogt og faglig leder Eline Egeland i BUA er glade for at stadig flere får øynene opp for utlån. Foto: BUA

Handler om tilgjengelighet

Ved å samle utlånsordningene på én nettside, ønsker BUA-skaperne å gjøre det lettere for folk å finne frem til det utlånstilbudet som finnes der de bor.

Egeland tror at den store veksten de opplever rett og slett handler om tilgjengelighet.

– Ting som at det er gode åpningstider i utstyrsordningen, at utstyret er i god stand, at det er variert utvalg av typer utstyr og at alle som ønsker å låne er velkommen – det tror jeg er med på å gjøre dette til et tilbud mange nå ønsker å bruke, sier hun.

– BUA er gull verdt

Norsk Friluftsliv har siden 2017 hatt en samarbeidsavtale med BUA, og er glade for den rekordhøye utlånsinteressen de opplever.

– Takket være allemannsretten har vi gratis tilgang til naturen og friluftslivet, men iblant trenger man utstyr, og da er ordninger som dette gull verdt! BUA gjør friluftslivet mer tilgjengelig for alle, uavhengig av inntekt og sosiokulturell bakgrunn, og de er også et viktig miljøtiltak i en tid hvor flott og brukbart utstyr ofte blir stående ubrukt i boden etter en gangs bruk, mener Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

lasse

POSITIV: Ordninger som BUA gjør friluftslivet mer tilgjengelig for alle, mener Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv. Foto: Joe Urrutia

Undersøkelser fra Helsedirektoratet viser at utlånsordninger er et virkemiddel som øker aktiviteten blant barn og unge.

BUA er også en viktig ordning i arbeidet med å styrke friluftslivet i skolen – og for Norsk Friluftslivs 16 medlemsorganisasjoner, som ikke bare kan låne utstyr gjennom foreningen, men også legge opp til flere aktiviteter i samarbeid med utlånssentralene.

Les mer: – Sats på gjenbruk i Friluftslivets uke

Del denne artikkelen