👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
Gapahuk i Nesset
Gapahuk i Nesset

Naturvakt i barnehagen

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

I forbindelse med vår kampanje om allemannsretten oppfordret vi barnehager over hele landet til å bli Naturvakter. På kort tid har Naturvakt blitt svært populært, og over 10 000 barn har fullført siden lanseringen i Friluftslivets år 2015. Naturvakt er utviklet som en introduksjon til forståelse av allemannsretten og gir et godt utgangspunkt for å bruke naturen som læringsarena.

Naturvakt starter med at barna får et brev fra Ugla. Ugla bor høyt oppe i et tre nær barnehagen, og den trenger hjelp!  Han er den som følger med på alt som skjer ute i naturen og lærer alle som ferdes der om hvordan man oppfører seg når man er på tur.  Ugla inviterer derfor barna til å bli hans «Naturvakter». Dette er begynnelsen på et eventyr der barna må ut i naturen å gjennomføre en rekke oppgaver for å vise Ugla at de forstår hva man kan og ikke kan gjøre når man ferdes i naturen, slik at de kan lære dette videre til voksne og andre barn.

Premier til tre barnehager
Som en del av opplegget har vi også trukket ut tre barnehager som vinner friluftlivsprodukter til barnehagen. Tildra barnehage stakk av med første premien i Naturvaktkonkurransen – og er den heldige vinneren av valgfrie friluftslivsprodukter fra Helsport til en verdi av 15 000 kr. Ammerudenga Barnehage og Nordsinni barnehage (Dæhli og Skogvang) har vunnet 2 stk tarp eller gapahuk til barnehagen til en verdi av 5000 kr fra Helsport. Vi gratulerer!

Lærer å ta vare på naturen
Over 10000 barn og nærmere 500 barnehager over hele landet har gjennomført Naturvakt.
-Målet er å ta i bruk naturen som en viktig læringsarena for kunnskap og mestring. Barna lærer å ferdes og oppholde seg i naturen, de lærer å høste fra naturen og ikke minst, de lærer å ta vare på naturen og rydde opp etter seg. For å bli en Naturvakt må barna gjennomføre en rekke oppdrag, der de viser at de forstår hva man kan og ikke kan gjøre når man ferdes i naturen, slik at de kan lære dette videre til voksne og andre barn.  Tilbakemeldingene er gjennomgående positive og det virker som om opplegget virkelig har inspirert barnehagene til å ta tak i et litt vanskelig tema som allemannsretten, forteller Tonje Refseth, prosjektleder.

Elgjakt i skogen
Mange barnehager har også bygget på opplegget med flere oppgaver og aktiviteter. Blant annet ved å dra på «elgjakt», fisketur og bygge fuglekasser.

Les mer om Naturvakt

Foto: Nesset kommune

Del denne artikkelen