Denne sommeren blir det norgesferie på oss. Norge er et vakkert land, og vi tipser om turopplevelser du kanskje ikke har hørt om før.
Borte bra, men hjemme best; Norge er et av de flotteste stedene å feriere. Særlig hvis værgudene spiller på lag med oss. Det er ikke mange andre land som kan tilby friluftsopplevelser på lik linje med Norge. Fjord, fjell, skog og mark. Mulighetene er mange.
– Vi har allikevel en tendens til å flokke oss på de samme toppene, nyte den samme utsikten og gå de samme turene, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.
Han mener mange vil bli overrasket over at de mindre kjente turmålene kan gi like store opplevelser i sommer.
– Tar du for eksempel Gjendebåten et par ekstra hakk og går til Gjendetunga, får du utsikten over vakre, grønne Gjendevatnet helt for deg selv, og du slipper å gå i kø over Besseggen, sier han.
Naturen går ikke tom for opplevelser
Eventyreren Patrick Larsen har vært på flere friluftsekspedisjoner i Norge, og deler sine opplevelser på Facebooksiden Pat på eventyr. Han forteller at naturen aldri går tom for opplevelser, og at man kan lære noe nytt om seg selv og naturen på hver eneste tur.
– Å se beveren slå med halen i vannet om morgenen, se røyskatten jakte fugl i trærne, se elgen spise gress under vannet i elva, stå opp og legge seg med soloppgang og solnedgang, høre fuglene kvitre etter et kraftig regnskyll, se maurene samarbeide om å frakte mat på sin egen motorvei, det er noe av det vakre man opplever når man er på tur, forteller han.
Inspirert?
Norsk Friluftsliv har laget en oversikt over tips til friluftsopplevelser i alle våre elleve fylker. Håper du finner et alternativ som frister!
Troms og Finnmark:
Fuglekikking i vakre omgivelser
På Norges nord-østlige spiss, på Varangerhalvøya ligger vakre Ekkerøy. Her kan du finne ro og fred, og vandre i det flate landskapet. Det er et yrende fugleliv på øya, og flere sjeldne fuglearter er mulig å observere her. Har du ikke opplevd midnattssolen før, har du her muligheten til det. Det er flere muligheter for å komme seg til Ekkerøy. Nærmeste flyplass ligger i Vadsø, en ti minutters kjøretur fra Ekkerøy.
Fjellvandring på Finnmarksvidda
Har du lyst til å oppleve den store villmarka? Finnmarksvidda er Norges største vidde med et flateinnhold på mer enn 22 000 kvadratkilometer. Fra vest til øst er det vel 33 mil, og fra nord til sør er det minst like langt. Vi anbefaler å sove i telt for å få den ekte villmarksfølelsen. Ta gjerne med fiskestang i sekken. Ut.no har laget en rekke turforslag for området.
Nordland:
Lofotens vakre lillebror
Rett nord for Lofoten finner du øyriket som ligger lengst nord i Nordland fylke, nemlig Vesterålen. Det er mange likhetstrekk mellom de to øygruppene, men Vesterålen pleier å tiltrekke seg mindre turister. Det er også i Vesterålen du finner det høyeste fjellet i Vesterålen og Lofoten. Turen til Møysalen (1263 moh.) byr på flott natur, med alt fra grønne daler til steinete stigninger og snøbreer. Turen tar ca. 10 timer inkludert 30 minutters båttur hver vei, så denne turen er noe krevende. I Vesterålen kan du også få en rekke andre flotte turopplevelser. Kanskje du finner noe som frister her.
Terrengsykkelmekka
I Narvik-området kan du oppleve spektakulære sykkelturer omringet av fjord og fjell. På den 25 kilometer lange løypa over Reinnesfjellet ved Skjomen sykler du to mil over blankskurt granitt, noe som er helt utenom det vanlige. Terrengsykling gir fart, moro, utfordringer, mestringsfølelse og ikke minst fantastiske naturopplevelser. Det finnes flere muligheter i Narvik-området i tillegg til den flotte turen over Reinesfjellet. Rallarveien til Rombaksbotn er et godt alternativ. Eller hva med å prøve downhillsykling i Narvikfjellet?
Trøndelag:
Fiske på Hitra og Frøya
Lengst sør på Trøndelagskysten finner du øyene Hitra og Frøya, som er kjent for stabilt og godt fiske. Faktisk er de regnet som en av de beste plassene i verden for havfiske. Du finner en skjærgård med tusenvis av øyer og holmer, og hundrevis av fiskevann. Flere aktører tilbyr å ta deg med ut på havet i en større båt. Skipperne vet hvor de beste fiskeplassene er, og her garanteres det storfisk på kroken. Det er vanligst å få torsk, sei og hyse, men en og annen lange, brosme, lyr eller makrell kan det også bli. Les mer.
Trekanten i Trollheimen
Mellom tre av hyttene til Trondhjems Turistforening går en populær tur-rute kalt Trekanten. Hyttene ligger sør for Oppdal, og turen tar deg inn i fjellområdet Trollheimen, på grensa mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Dette er en tur som passer for hele familien (barn fra 10-12 år), og på de tre hyttene Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta er det mulig å sove i oppredde senger og kjøpe mat.
Møre og Romsdal:
Over 200 år gammel seter
Innover i Herdalen, en dal opp fra Norddal på Sunnmøre ligger idylliske Herdalssetra. Med sine om lag 35 små og store hus, samlet i en tett klynge, er Herdalssetra en svært særmerket seterstøl. Flere av fjøsene og husene er over 200 år gamle, og godt ivaretatt. Seteren er i full drift med en stor geiteflokk, og det er et yrende dyreliv rundt seteren på sommeren. Det er også flott å gå turer videre innover dalen. Går du opp Kallskaret får du nydelig utsikt ned til Tafjord.
Norges vakreste fjelldal
Mange beskriver Innerdalen som Norges vakreste fjelldal. Dalen er kjent for sin flotte natur, og har mange gode turalternativ. Mest kjent er Innerdalstårnet (1452 moh.) som rager over dalen. DNT har to hytter i Innerdalen, én for sommerturister og én for vinterturister. Det er også populært å telte i Innerdalen.
Vestland:
Europas høyeste sjøklippe
Er du på jakt etter en spektakulær turopplevelse, er det å bestige Hornelen (860 moh.) turen for deg! Stien kan være nokså krevende og bratt, men du kan til gjengjeld nyte fantastisk utsikt underveis. På toppen er det storslått panoramautsikt over alt fra trange fjorder og høye fjell, til små øyer ytterst i havgapet. Om du tør, kan du legge deg på kanten av stupet og se rett ned på båttrafikken under deg. Turen passer for de som er vant til å gå i fjellet.
Sommerski og brevandring
Føler du at du mistet skisesongen i vinter kan du ta det igjen nå ved å besøke Fonna Glacier Resort på Folgefonna. Skisenteret ligger 1200 moh. på isbreen i hjertet av Hardanger. Heisen åpnet 1. mai-helgen, og det er nok av snø å ta av.
En annen opplevelse på bre, kan du få på Tunsbergdalsbreen. Dette er en brearm til Jostedalsbreen, og en mindre besøkt del av breen. Turen starter ved Gaupne i Leirdalen med RIB-båt innover fjorden, deretter tar guiden dere med på vandring på breen.
Innlandet:
Kanotur på Femunden
Femundsmarka ligger på hver sin side av Norges tredje største innsjø, Femunden. Innsjøen er 201 kvadratmeter, og strekker seg seks mil nordover fra Femundsenden i Hedmark til Nordvika i Sør-Trøndelag. Femundsmarka har tiltrukket seg jegere og fiskere, fotturister og kanopadlere i generasjoner. En kanotur på Femunden byr på mange fine opplevelser, hvor du blant annet kan padle gjennom tømmerrenner. Her er et turforslag til en kanorundtur på Femunden.
Vandring i et undervurdert fjellområde
Vest for Jotunheimen, mellom Sognefjorden, Nordfjord og Bøverdal, ligger Breheimen og Jostedalsbreen. Den faller litt i skyggen av de rungende fjellformasjonene i Hurrungane på andre siden av Sognefjellsvegen. Flere blir lokket dit, men tar du deg først til Breheimen vil du ikke angre. Det er først og fremst variasjonene som gjør Breheimen så fengende. Du kan oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Spennvidden i rutenettet er også så stor at omtrent alle vil finne dagsetapper som passer. Du trenger ikke gå mellom hyttene eller i tau over breer for å oppleve Breheimen.
Viken:
Rundtur i Hallingskarvet nasjonalpark
Terrenget i Hallingskarvet nasjonalpark er variert, med mange fine stier og løyper og allsidige turmuligheter. Det domineres av selve Hallingskarvplatået. Det er flere steder rundt nasjonalparken hvor det er fint å starte turen, som for eksempel Finse, Vestreim eller Geiteryggen. Prestholt er også et populært startsted, og hit kommer du helt fram med bil (30 kroner i bomavgift.) Prestholtrunden startet på Prestholtseter (1240 moh.), og stien er flott tilrettelagt av sherpaer fra Nepal. Det gjør at den også passer for barn og de som er litt dårlig til beins. Dette er en flott rundtur i nasjonalparken, med høyeste punkt på Skarvsenden (1750 moh.)
Kyststien på Svartskog
Sherpaer fra Nepal har også gjort en flott jobb ved Svartskog i Oppegård kommune. Her har de laget flotte trappetrinn langs kyststien, som gjør området lett tilgjengelig for hele familien. Parker gjerne ved Svartskog kolonial, og gå ned til Bunnefjorden herfra. Langs kyststien kan dere bade på en egen strand, og kjøpe plommesyltetøy fra en av de lokale plommehagene. (Vær oppmerksom på at deler av kyststien går gjennom private eiendommer.) Roald Amundsens hjem Uranienborg, ligger også her, og har siden 1935 vært et museum. Vel tilbake ved Svartskog kolonial kan barna få mate kaninene og hilse på hønene i hagen, mens de voksne kjøper noe godt å spise og drikke i kolonialen. Her har det vært kafé og landhandler siden 1916.
Oslo:
Opplev Oslofjorden fra havoverflaten
Kajakkpadling gir en unik naturopplevelse der du kommer tett på elementene. I tillegg får du sett Oslo fra en helt annen vinkel. Ta inn solas varme og lukten av sjø, mens kajakken glir fremover. En veldig fin kajakktur i Oslofjorden er fra Sørenga og rundt Langøyene. DNT har utleie av kajakker på Sørenga til alle som har våtkort. Turen ut til Langøyene er ca 4,5 kilometer, og tar rundt en time. Begynn med å padle ut fra Sørenga mellom Hovedøya og Bleikøya. Stopp gjerne innom kroa på Gressholmen for noen kalde forfriskninger. Du kan velge om du vil padle på øst- eller vestsiden av øya frem til kajakkstedet på sørvestsiden av øya.
Bynære toppturer
Oslomarka har mye å by på, og er du en av dem som liker å sanke topper har du mange muligheter. Man trenger ikke dra langt til fjells for å oppleve en god topptur, du må bare senke kravene til antall høydemeter over havet. De mest bynære toppene i Oslomarka er lett tilgjengelige, og det er enkelt å ta seg til startstedet. Vettakollen (419 moh) i Nordmarka er kanskje den mest populære, men også et av de fineste utsiktspunktene i marka. Her får du utsikt over hele Oslofjorden. I Maridalen kan bestige Mellomkollen (537 moh), som er den høyeste av åstoppene i Maridalsalpene. Kolsåstoppen (379 moh) ligger riktignok i Bærum, men det er et populært turmål også for Osloboere. Her får du også flott utsikt over Oslofjorden, og det er et av Osloområdets mest populære klatrefelt. Frønsvollen (470 moh) er en av de eldste Setervollene i Oslo og ligger høyt og fritt med utsikt mot Tryvannsåsen i vest og Oslogryta i sør. Kjerkeberget (631 moh) er Oslo kommunes høyeste punkt, og reiser seg stolt mellom vannene Katnosa, Sandungen og Sandungskalven.
Vestfold og Telemark:
Vandre på rullestener på Mølen
Ved Helgeroa i Larvik kommune ligger Mølen med sine naturslipte rullesteiner. Området har fascinert turgåere i generasjoner og er ekstra flott i ruskevær. Det lønner seg å ha gode tursko på føttene. Det kan være en utfordring å balansere på rullesteinene ned mot vannet. Mølen er en del av Raet og en endemorene fra istiden. Dersom du ønsker en lengre tur kan du gå hele kyststien langs Brunlanesfjorden fra Stavern til Helgeroa. Da passerer du Mølen, og mange beskriver det som det vakreste punktet på hele turen.
Sov i toppen av et tre
Tretopphytter har blitt mer og mer populære de siste årene, og er en turtrend som stadig flere har fått øynene opp for. I Tessungdalen i Tinn i Telemark har Isaac Hegna Manning bygget tretopphytta Å Auge sammen med sin far. Du sover mellom trærne med utsikt rett opp mot stjernehimmelen. Hytta ligger flott til langs elven Tessungåe. Hytta er velutstyrt og du kommer frem til oppredde senger. For mange er dette en enklere og mer spektakulær måte å oppleve friluftslivet på. Rundt hytta er det mange forskjellige muligheter for tur, bading og fiske.
Rogaland:
Sjøsprut i Norges minste kommune
Ut i havgapet 18 km vest for Haugesund ligger Utsira kommune. Med sine 240 innbyggere er øysamfunnet Norges minste kommune. Øya byr på et verneverdig kystlandskap og Norges høyestliggende fyr. Du kan vandre på øyas mange turstier, bade i det krystallklare vannet eller jakte på nye fuglearter i et av Norges flotteste fugleeldoradoer.
Spektakulære fjellturer i Lysebotn
Innerst i Lysefjorden finner du Lysebotn som er et perfekt utgangspunkt for spektakulære fjellturer. Lysebotn er et fantastisk flott sted, med så mektig natur at alle kan føle seg ganske små ved foten av de høye og bratte fjellene. Det finnes en rekke flotte både lange og kortere turer. Kjerag er den mest populære turen herfra, men hvorfor ikke heller bestige Jenafjell eller gå til Middagskjerringå. Ønsker man tak over hode er Lysefjorden turisthytte et godt alternativ.
Agder:
Sykkeltur langs Sørlandskysten
Hvorfor ikke oppleve hele Sørlandskysten på to hjul? Opplev kysten, koselige Sørlandsbyer, fjell og hei. Her er et turforslag hvor du besøker «Perleraden»; Sørlandets hvite byer. Sykkelturen går fra Risør til Lillesand. De små hvitmalte byene med trehus og trange, brosteinsbelagte gater ligger som perler på en snor langs sørlandskysten. På sykkel kan du ta deg fra by til by i eget tempo langs havgap og svaberg.
Bestig Agders høyeste topp
Er du på jakt etter topptur er det også mulig i landets sørligste fylke. Urdalsknuten (1434 moh.), er en fin dagstur i Setesdalsheiane og Ryfylkeheiane. Turisthytta Svartenut er et fint utgangspunkt for turen.