👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
Tre ungdommer foran et telt
Tre ungdommer foran et telt

Nyfrelst på friluftslivet, men mangler utstyr?

Publisert – Sist oppdatert 15.07.2021
Tekst: Christine Amdam – Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Her kommer tips til hvordan du kan få tak i det du trenger til friluftsopplevelser i Norge uten å måtte tømme lommeboka.

Korona-krisen har fått flere nordmenn til å oppsøke friluftslivet, og spesielt det nære friluftslivet. Nå nærmer vi oss den store norgesferie-sommeren, og Norsk Friluftsliv spår at enda flere vil søke seg til turer i skog og mark, til fjells og ved fjorden.

Her kan du lese om 22 flotte turopplevelser i Norge.

Er du en av dem som har lyst til å prøve deg på for eksempel en uteovernatting, men mangler både telt, sovepose og liggeunderlag? Det kan fort bli veldig kostbart dersom du skal kjøpe alt nytt. Det er mulig å både låne, leie, kjøpe brukt, eller få hjelp til å reparere gammelt utstyr.

Lån utstyr gratis

Det er alltid en mulighet å spørre familie og venner om du kan få låne utstyr. De fleste blir veldig glad for at utstyret kommer til nytte når de ikke bruker det selv.

Kjenner du ingen som har utstyr, eller kvier deg for å spørre, kan du låne sport- og friluftsutstyr gratis hos BUA Norge. Tilbudet er rettet mot barn og unge, men alle kan låne. BUA Norge er en ideell organisasjon, og BUA-nettverket består av 170 utlånsordninger over hele landet. Mange av utlånsstedene heter BUA, mens noen heter Skattkammer, Frigo, Turbo og Frilager. Alle stedene er samlet i en felles portal hvor du kan søke etter det du er på jakt etter. De fleste av utleie-stedene har nå åpnet opp igjen etter å ha vært stengt på grunn av korona. Sjekk for sikkerhets skyld om det er endrede åpningstider eller restriksjoner på ditt nærmeste utlånssted.

En annen mulighet er å spørre en nabo om hjelp gjennom OBOS sin app Nabohjelp.

UTSTYR TIL BARN OG UNGE: Friluftssenteret i Gamle Oslo (FRIGO) er en del av BUA-nettverket. Her har de et rikelig utvalg av ski, skøyter, soveposer, telt m.m. til utlån til barn og unge i bydelen. Foto: Eivind Haugstad Kleiven.

Utleie

Det finnes flere digitale tjenester hvor du kan søke opp og leie utstyr fra andre. Hygglo markedsfører seg med at de er størst i Norden på utleie mellom privatpersoner. De startet opp i 2016 med mottoet: «Ting skal brukes». Her kan du leie utstyr av andre, men også leie ut de tingene du ikke bruker hver dag selv. Folk leier ut utstyr innen en rekke kategorier som camping, jakt og fiske, klær, tursekker, vandrestaver osv. Det er gode sjanser for at du finner det du leter etter i nærheten av der du bor.

finn.no er det også mulig å finne noe friluftsutstyr til utleie.

I begynnelsen av mars ble utleietjenesten vandre.no lansert. Der kan du foreløpig leie toppturutstyr, telt, hengekøye, liggeunderlag, primus og ryggsekk.

– Jeg tror det er mange som blir hjemme fordi de ikke har det utstyret de trenger for å komme seg ut på tur. Vi ønsker å senke terskelen og gjøre det mer tilgjengelig, forteller Henriette Wiken Lund som er en av gründerne bak Vandre.

Hun er opptatt av bærekraftig friluftsliv og ønsket å være med på å gjøre sportsbransjen mer grønn. Vandre retter seg både mot nybegynnere innen friluftsliv, men også de som har vært mye på tur før.

– Vi jobber med å få på plass utleie på utstyr som kajakk, packraft (oppblåsbar kajakk med åre), klatreutstyr og sykkel nå til sommeren, sier hun.

Vandre er foreløpig Oslo-basert, men de holder på å utvikle en plattform som dekker hele landet.

Topptur

VANDRE: Henriette Wiken Lund i Vandre er her på topptur i Jotunheimen. Hun forteller at veldig mange har leid toppturutstyr denne våren. Foto: Christian Haukeli.

Hør med din lokale sportsbutikk

Hos Fjällräven sine butikker i Oslo og Stavanger kan du leie telt, sovepose, tursekk og primus.

– Målet til Fjällräven er å få flere ut på tur, og da kan det være en hjelp å få testet utstyret for å se om du liker det. Dersom du ønsker å kjøpe utstyret i etterkant får du trukket fra utleieprisen, forteller Philip Jacobsen som har ansvar for utleie i Oslo-butikken på Karl Johan.

Tilbudet er veldig populært, og Jacobsen forteller at de gjerne skulle hatt kapasitet til å leie ut mer. Dersom du ønsker å leie herfra kan du sende en epost til rent.oslo@fjallraven.no.

Også i Bergans sin flaggskipbutikk ved rådhuset i Oslo kan du leie turutstyr.

Dersom du ikke bor i Oslo kan du høre med din lokale sportsbutikk om de leier ut utstyr.

Kjøp brukt

finn.no er det mulig å få tak i det meste av turutstyr fra privatpersoner over hele landet. Et søk på telt på Torget ga nærmere 3000 treff.

Også i gjenbruksappen Tise er det flere profiler som selger turutstyr.

Reparer

Flere store friluftsmerker som Fjällräven, Norrøna, Bergans og Houdini har fått større fokus på reparasjoner av egne produkter.

Hos Fjällräven i Oslo har de ansatte fått sykurs. I butikken utfører de enkle reparasjoner, samt legger opp bukser, uten kostnad. De deler også ut materialer som glidelåser og spenner, slik at du kan fikse klærne dine selv hjemme. Større reparasjoner sender de inn til skredder.

Norrøna har laget instruksjonsvideoer til reparasjoner du kan gjøre hjemme.

REPARASJON I BUTIKK: I Fjällräven sin butikk i Karl Johans gate gjør de enkle reparasjoner. Foto: Eivind Haugstad Kleiven.

Del denne artikkelen