Gosia Dvořáková (33) brenner for friluftsliv. Sammen med DNT vil hun gi flere med polsk bakgrunn muligheten å bli trygge på ferdsel i norsk natur.
Gosia Dvořáková fra Polen flyttet til Norge for ni år siden. Hun har alltid vært aktiv og glad i turer. Likevel har friluftslivet hun har opplevd i Norge vært annerledes.
– Vi har mye flott natur i hjemlandet mitt, men tradisjonen med å oppsøke naturen nesten hver dag, lage kaffe på bål eller å gå seg en tur i regnvær, har jeg lært i Norge. Det var en helt ny måte å bruke naturen på.
Hun oppdaget raskt at slike opplevelser betød mye for livskvaliteten.
– I friluftslivet er det ikke er noe man skal prestere. Man oppsøker naturen for å være der, få ro i sjelen og kanskje bli bedre kjent med seg selv.
I dag er Dvořáková en ekte friluftsentusiast. Som ambassadør for Norsk Friluftsliv, gjennom Instagram og egen turblogg på polsk, brenner hun også for å motivere andre til å komme seg ut.
– Sultne på kunnskap
Hun tror mange med polsk bakgrunn i Norge er flinke til å bruke nærmiljøet sitt, men ønsker mer kunnskap for å føle seg trygge og kompetente i møte med norsk natur og friluftsliv.
– Mange polakker i Norge er veldig aktive, men de er sultne på kunnskap og verktøy for å bli bedre på alt som har med turplanlegging- og gjennomføring å gjøre.
Det ønsket hun å gjøre noe med.
Gratis digitalt ferskingkurs
I samarbeid med Den Norske Turistforening (DNT) og Bodø og omegn Turistforening (BOT), har hun nå lansert et gratis, digitalt ferskingsskurs i friluftsliv på polsk.
Kurset skal bidra til at flere med polsk bakgrunn som ønsker å være mer aktive i friluftslivet skal få kunnskapen de trenger for å føle seg trygge når de ferdes i naturen.
– Kurset består av sju ulike temaer, spesielt egnet for de som skal ut på tur i Norges vakre fjellområder, uansett hvor man bor i landet. Målet med kurset var å sette all nødvendig kunnskap og know-how i system, og servere det på polsk, forteller Dvořáková.
Bruk av kart og kompass, bekledning og planlegging for ulike typer turer og tips til overnatting i naturen, er blant temaene som dekkes i kurset.
Her ser du hele kurset «Kurs norweski friluftsliv – ferskingkurs på polsk».
– Viktig tiltak
Prosjektleder for inkludering og mangfold i Norsk Friluftsliv, Tonje Refseth, er imponert over hva Dvořáková, DNT og BOT har fått til.
Hun mener kurs som dette er viktige for å få flere med ut i naturen.
– Det å vite hvordan man ferdes i naturen gjennom de ulike årstidene er ikke noe som kommer av seg selv, men noe man må lære. Når informasjonen oversettes og tilpasses, blir den tilgjengelig nettopp for noen av de gruppene som trenger den aller mest, så tiltak som dette er veldig viktige.
Norsk Friluftsliv har tidligere laget materiell med informasjon om helsefordelene ved friluftsliv på 12 ulike språk.
Også dette er gratis, og kan lastes ned eller bestilles her.