👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Organisasjoner og aktiviteter

Publisert – Sist oppdatert 25.04.2022
Tekst: Wanda Nordstrøm

Det er mange lokale lag og foreninger der ute som gjerne vil ha deg med ut på tur! Vi har samlet en oversikt over organisasjoner og tilbud.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT

Friluftsliv er en god kilde til aktivitet og helse, gjennom hele livet. De som er aktive sammen med andre, opplever at det sosiale bidrar til økt trivsel og bedre humør. Faste avtaler eller møtepunkter gjør også at turen, eller aktiviteten, blir lettere å gjennomføre.

Enten du vil finne noen å gå sammen med, eller forslag til nye aktiviteter, kan denne oversikten være til nytte.
Les mer: Du finner flere tips på www.friluftslivforseniorer.no

Ut på tur med andre

AKTIV I 100

Er nærturgrupper for seniorer på dagtid. Turene er gratis og åpne for alle som ønsker å delta. Her får du nye venner, frisk luft og mosjon! Det finnes over 100 grupper over hele landet, ledet av Røde Kors og DNT.

DNT SENIOR

Over hele landet arrangerer seniorgrupper alt fra enkle turer i nærområdet, til sosiale medlemsmøter og overnattingsturer på fjellet. Gruppene planlegger og leder egne turer på dugnad.

Les mer om Aktiv i 100 og DNT Senior, trykk her.

NORGES TURMARSJFORBUND

Har en rekke lokalforeninger og arrangerer turmarsjer over hele landet. Turmarsj er en form for sport hvor man går arrangerte turer. Sporten passer for alle mennesker, små og store, og man trenger ikke andre egenskaper for å delta enn turglede.

Les mer om Norges Turmarsjforbund, trykk her.

KLØVERTUR

Er utendørsaktiviteter som inkluderer alle, også de som er lite aktive, har lavt funksjonsnivå eller en sviktende helse.  Norske Kvinners Sanitetsforening står bak og arrangerer alt fra turer i nærområdet til bærturer, rullator-turer og badeturer. Over 100 sanitetsforeninger har en eller annen form for Kløverturaktivitet i dag.

Finn din lokale sanitetsforening, trykk her.

GÅ MED OSS!

Gå med oss er Nasjonalforeningen for folkehelsen sine gågrupper. Gågrupper er folkehelse på sitt beste og billigste. Å gå på tur sammen med andre skaper glede, trivsel og tilhørighet. Deres lokallag arrangerer gågrupper av ulike varianter, noen har ukentlige tidspunkt de treffes på mens andre treffes sjeldnere. De har blant annet gågrupper for seniorer, på tvers av generasjoner, for personer med demens og/eller pårørende, for deg som liker å gå fort og deg som liker å gå sakte. Felles for gågruppene er at de er lavterskel. Alle som liker å gå på tur sammen med andre er velkomne til å delta.

Finn din lokale Gå med oss gruppe, trykk her.

TJUKKASGJENGEN

Dette er en frivillig gruppe hvor alle «tjukkasene» selv må ta ansvar for egen helse og vise treningsinitiativ på bakgrunn av egne ønsker og mål. Det er en sosial gjeng med chaptere (avdelinger) i både inn- og utland. Alle aktivitetene er gratis og det er åpent for alle å bli medlem.

Finn din lokale Tjukkasgjeng, trykk her

TIRSDAGSTURER

Passer for seniorer som bor i nærheten av Oslomarka. Turene arrangeres av Skiforeningen og er svært populære. Når det er skiføre kan du velge mellom ski- eller gåtur.

Les mer om Tirsdagsturer, trykk her.

 

(Teksten fortsetter under bildet)

Tre damer på turorientering i skogen, smiler og ser inn i kamera.

Turorientering: Er et lavterskeltilbud som byr på trim til både kropp og topp. Foto: Norges Orienteringsforbund

Trim til kroppen og toppen

TURORIENTERING

Dette er en glimrende aktivitet for deg som vil kombinere fysisk aktivitet med kartlesing og hjernetrim, ute i skogen. Det er fire vanskelighetsgrader fra lette turer til litt mer kompliserte, så her er det noe for alle.

Les mer om Turorientering, trykk her

STOLPEJAKTEN

Er et lavterskeltilbud, hvor du skal finne stolper plassert rundt i nærmiljøet. Stolpene du finner kan registreres på papir eller på nettsiden stolpejakten.no. Det er en fin måte å bli bedre kjent i nærmiljøet og gi mål til turen. Stolpejakten er tilrettelagt for alle.

Les mer om Stolpejakten, trykk her

 

Kombiner historie og aktivitet

HISTORIELAGENE

Det finnes en rekke lokale historielag, som jobber med å fremme lokalhistorie. De arrangerer også turer til historiske steder, bygdevandringer og sosiale samlinger. Det er åpent for alle å bli medlem og delta.

Finn ditt lokale Historielag, trykk her.

FORBUNDET KYSTEN

Tar vare på kystens kulturarv gjennom å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner. Har du en interesse for kystkultur og lyst til å lære mer er dette organisasjonen for deg.

Finn ditt lokale kystlag, trykk her.

 

(Teksten fortsetter under bildet)

JAKT: Norges jeger- og fiskeforbund har flere lokallag som tilbyr kurs og sosiale samlinger.

Høst av naturen

SOPP OG NYTTEVEKST

Vil du lære mer om sopp og ville vekster er Norges Sopp- og Nyttevekstforbund for deg. De har en rekke lokale foreninger over hele landet som driver med alt fra soppkurs og soppkontroller, til vandreturer, matlagingskurs og plantefarging.

Finn din lokale forening, trykk her.

NORGES JEGER- OG FISKEFORBUND

Kunne du tenkt deg å drive med jakt og fiske, men vet ikke helt hvor eller hvordan? Eller savner du et jaktlag, eller fiskekompis? Norges jeger- og fiskeforbund har en rekke lokallag, som tilbyr kurs og arrangementer over hele landet.

Finn ditt lokallag, trykk her.

Lær noe nytt!

SYKLISTENES LANDSFORENING

Er en organisasjon for hverdagssykling og arbeider for at folk skal se på sykkelen som løsningen i hverdagen. De har også startet med gratis elsykkelkurs for de over 60!

Les mer om kurset, trykk her.

NORGES PADLEFORBUND

Jobber for å fremme padleglede, og for at flere skal ha lyst til å prøve seg på aktiviteten. De tilbyr både intro- og grunnkurs flere steder i landet.

Finn din lokale klubb, trykk her.

 

Vil du ha flere tips til hvordan du kan komme deg ut litt oftere? Les mer: www.friluftslivforseniorer.no

Husk at du også kan ta kontakt med din kommune, lokale frivilligsentral eller eldreråd for informasjon om hvilke tilbud som finnes der du bor!

Her finner du oversikt over alle frisklivsentraler.

Her finner du oversikt over alle frivilligsentraler.

Del denne artikkelen