👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Psykologspesialist: – Oppfordrer til besøk i naturen i disse krevende tider

Publisert – Sist oppdatert 09.09.2020
Tekst: Eivind Haugstad Kleiven – Foto: Gard Eirik Arneberg

Covid-19 har snudd opp ned på hverdagen i Norge. Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Rikshospitalet råder folk til å bruke naturen for å få et pusterom.

Skoler og barnehager har holdt stengt. De fleste fritidsaktiviteter, kultur og idrett, er satt på vent og mange sitter i disse dager på hjemmekontor, avskjermet fra kollegaer og venner.

Samtidig er over 400 000 nordmenn permittert, og flere bedrifter går en usikker framtid i møte.

Naturen har god effekt på oss

Derfor har aldri et pusterom i naturen vært så viktig som nå.

Maren Østvold Lindheim, psykologspesialist ved avdeling for barn og unges psykiske helse ved Rikshospitalet OUS, oppfordrer til besøk i naturen i disse krevende tidene.

— Det er gjort mange studier etter hvert som ser på hva som skjer fysiologisk og psykologisk når vi er i naturen. Man har målt slike ting som puls og stressnivået i kroppen, og sett at det å være ute i naturen hjelper kroppen til å roe ned. Det har en god effekt på de fleste av oss å bruke litt tid på å være ute i naturen. Det er ikke så dumt, særlig ikke i disse tider, sier Østvold Lindheim, som også er prosjektansvarlig for Friluftssykehuset OUS.

La barna være ute i  naturen

Over det ganske land sitter barn og unge klistret foran skjermene der de følger hjemmeundervisningen digitalt. Østvold Lindheim mener at det nå er ekstra viktig at barn får komme seg ut i naturen og får utfolde seg.

— Jeg tror at for mange barn nå som de ikke kan leke så mye som normalt, så er det det å komme ut i naturen ekstra viktig. Det gir så mye rom for kreativitet og lek som man ikke får til inne på samme måte. Man får tilgang på så mye når man er i naturen som kan skape glede og vitalitet, sier hun og legger til:

— Jeg tenker også at det å være ute i naturen sammen som familie, kan gi gode opplevelser som er med å forebygge litt i en situasjon der man etter hvert kan gå hverandre på nervene inne. De fleste vil oppleve det som svært positivt og man vil ofte være i bedre humør etter å ha vært en tur ute i skogen.

Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Rikshospitalet råder folk til å bruke naturen for å få et pusterom. Foto: Gard Eirik Arneberg

STIKK UT: Psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Rikshospitalet råder folk til å bruke naturen for å få et pusterom. Foto: Gard Eirik Arneberg

Del denne artikkelen