– Dersom kostnadene i helse- og omsorgssektoren fortsetter å øke like mye som i dag, vil dette få radikale og gjennomgripende følger for den norske økonomien, advarer SSB.
Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam
Det er flere gode grunner til at etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester vil øke betydelig fremover, og det vil kreve en stadig større skattebyrde. Under Norsk Friluftslivs helsepolitiske seminar 1. februar, kom forskningsleder i SSB, Erling Holmøy med et tydelig budskap til norske politikere.
SSBs tall viser at vi må belage oss på at Norges befolkning innen 2060 passerer sju millioner mennesker. Dette innebærer også at det fram mot 2060 er realistisk med en tredobling av de tyngre brukerne av eldreomsorg (de som er 80 år eller eldre).
I 2016 var helseutgiftene i Norge på 326 milliarder kroner, en utgift som er spådd til å øke 17 milliarder i året.
– Ikke et populært budskap
I sine beregninger tar Holmøy utgangspunkt i at visse trender i samfunnsutviklingen fortsetter som før – kortere arbeidstid og en voksende standard på skattefinansierte tjenester.
– Hvis handlingsregelen for bruk av oljepenger skal følges, vil vi da måtte øke skattenivået som husholdningene i snitt betaler fra rundt 37 prosent i dag til over 60 prosent rundt 2060, sier Holmøy.
– Det mest sannsynlige er at man vil ønske seg kortere arbeidstid og bedre standard. Og da kan vi få en vekst i skattebyrden, hvor den etterhvert kommer så høyt at jeg ikke tror et politisk parti får flertall for det i et demokratisk valg. Det er ikke et populært budskap å bringe, advarer han.
Vektøkning – en av våre største helse utfordringer
Så hva kan gjøres for å stagnere dagens vekst i helseutgifter?
Tilstede på seminaret var også professor i forebyggende medisin ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo, Haakon E. Meyer. Han forklarte at vi som samfunn har svært mye å hente på å stoppe vektøkningen i befolkningen.
– Vektøkning er en av vår tids store helseutfordringer – og høy vekt øker risikoen for en rekke sykdommer. Dessverre er det svært vanskelig å slanke en befolkning, og i første omgang må vi fokusere på å forhindre at vektøkningen fortsetter, forklarer han.
– Må nå de brede lag
Når det gjelder sykdomsforebygging i tiden framover, mener Meyer at selv om vi selvsagt må gjøre det vi kan for å hjelpe de som er syke, er det viktig å huske på at samfunnet som helhet har svært mye å vinne på å sikre god helse i de brede lag i befolkningen.
– Det aller største potensialet her ligger i å tenke massestrategi – altså tiltak som når hele befolkningen, mener han.
Her spiller forebyggende tiltak som fysisk aktivitet en viktig rolle.
– God medisin til befolkningen – det er fysisk aktivitet og et sunt kosthold, sier Meyer.
Her finner du Erling Holmøys presentasjon Hva vil helse og omsorg kreve av skatter og arbeidsinnsats i årene fremover?
Her finner du Haakon E. Meyers presentasjon Vektøkning som en av våre største helseutfordringer – og hva vi kan gjøre med det