For at du bokstavelig talt ikke skal brenne deg, kan det være smart å vite litt om hva som gjelder når og hvor.
For at du bokstavelig talt ikke skal brenne deg, kan det være smart å vite litt om hva som gjelder når og hvor.
Som hovedregel er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og mark mellom 15.april og 15.september. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Det betyr i praksis at alt fra engangsgrill til sigarettrøyking og bål, kan være forbudt dersom det gjøres på en måte som er brannfarlig. Samtidig sier de nye reglene som kom i 2016 at du likevel kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brannfare.
I tillegg gjelder friluftslovens generelle hensynsregel om sporløs ferdsel. Den som benytter seg av allemannsretten skal opptre hensynsfullt og varsomt for å ikke volde skade eller ulempe for andre, eller påføre miljøet skade.
[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Respektfull rasting: For mange er rastepausen selve høydepunktet på turen og et verdifullt påfyll i den mentale minneboken. Det er allemannsretten som gir oss rett til å ferdes fritt i naturens utmark. Det er også allemannsretten som gir oss lov til slå leir og tenne bål, men med rettighetene følger også enkelte regler og plikter.
Få kjenner allemannsretten lover og forpliktelser bedre enn speiderne. – Bålet har stor symbolverdi for hele den norske friluftstradisjonen, mener Jørgen Moland, som er prosjektleder for Friluftslivets år i Speiderforbundet. – Bålet er et viktig samlingspunkt etter en lang dag med aktivitet. Det er der mye av samhandlingen skjer. Rundt et bål får man en annen holdning, det passer seg å snakke litt stort. Plutselig er det for eksempel naturlig å synge. Det er det ikke uten et bål, eksemplifiserer Moland. I tillegg til å skape sosial hygge og samhold, er bålet en viktig arena for læring.
– Å tenne bål er et eget fagfelt i Speiderforbundet, forsikrer Moland. Han forklarer at allemannsretten i stor grad oppsummerer speidernes metodikk: Naturen er til for å nytes og brukes, men samtidig skal man vise hensyn og skjønn når man ferdes i den.
– Friluftsloven overlater mye til oss selv, det betyr at du må bruke hodet og vurdere hver enkelt situasjon. Det er nettopp dette ansvaret vi jobber med å formidle til speiderne, sier han.
Hvordan ser omgivelsene ut, er det greit å tenne bål her? Hvor kommer vinden fra? Er vi i nærheten av et vann? Vil jeg etterlate varige spor dersom jeg tenner bål her?
– Dette er viktige spørsmål som vi lærer barn og unge å stille seg selv på tur. Det bør alle andre gjøre også, råder Norges speiderforbunds prosjektleder.
Utfordrende klimaendringer
Dessverre er det slik at en fin og varm sommer øker faren for skogbrann. Klimaendringene har de siste årene mangedoblet skogbrannfaren over store deler av landet. Det er noe å tenke på når man planlegger å tenne bål i naturen, sier Kjetil Løge, markedssjef i Skogbrand.
Han presiserer at han ikke ønsker å løfte noen pekefingre. – Naturen er til for å brukes, det er den beste måten å ta vare på den. I Norge er vi heldige som har unike skogsområder, tett innpå byene. Først og fremst er brannsikkerhet viktig fordi naturen er så dyrebar for oss. Vi har mye å miste, sier Løge.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]
Enkelt sagt handler brannsikkerhet om å behandle naturen med respekt og forsiktighet. – Ha den samme omtanken for naturen som du har for dine personlige eiendeler. Da kan naturen brukes om igjen og om igjen, til glede for deg og de som kommer etter, sier Løge.
Selv om friluftsloven gir forbud mot å tenne ild i årets varmeste månedene, betyr ikke det at du må la grillpølsene ligge igjen hjemme.
– Det finnes godkjente bålplasser over hele landet og disse kan man bruke. Skulle det oppstå brann på et slikt sted, er vanligvis enklere og raskere for brannvesenet å komme til, sier Løge, som selv er glad i å tenne bål når han er på tur, året rundt. Noen enkle, gode prinsipper følger han alltid.
– Ha respekt for at bålet skal plasseres sikkert, i god avstand til brennbart og tørt materiale, helst i nærheten av vann. Det beste er å bygge bålet på sand med steiner rundt. Mose og torv er ikke spesielt gunstig underlag, her kan glør og varme bli liggende over mye lengere tid, råder Løge.
Befinner du deg ved strandkanten skal du være forsiktig med å plassere bål eller engangsgrill på svaberget. – Fjellet kan sprekke opp eller misfarges, det er ikke spesielt pent for dem som kommer etter deg. Husk også å ta med deg søppel og rydde ordentlig opp etter deg, avslutter Løge.
Slik lager du et brannsikkert bål:
* Ta gjerne med deg øks og kanskje en tursag i sekken. Husk vann til å slokke bålet med, minst 1.5 liter. Bålet må brenne helt ut eller slukkes med rikelige mengder vann.
* Finn et brannsikkert underlag. Sand eller en stor stein er det beste. Sørg for at du har god avstand til tørt, brennbart underlag. Er det en vannkilde i nærheten, bør du holde deg nær denne.
* Legg kubber i bunnen, deretter et nytt lag med kubber på tvers av dette og et tredje lag på toppen, slik at kubbene utgjør en firkantet, stabil konstruksjon. Legg fliser og annet tørt materiale, som for eksempel tørrgran, på toppen.
* Tenn på fra toppen. Når konstruksjonen er luftig nok vil det tørre falle ned i det fuktige og selv det våteste materialet vil ta fyr. Da kan du nyte bålet i flere timer.
Ikke gøy uten grill, ikke bra uten bål?
Å, joda. Har du tenkt på at det finnes en rekke andre muligheter for å nyte god mat i skogen?
– Vær kreativ, oppfordrer Kjetil Løge i Skogbrand.
– Det er klart man skal kose seg med mat på tur, men det finnes andre typer utstyr som primuser og bærbare gassgriller som er mer brannsikkert enn engangsgrill og bål. Jeg oppfordrer folk til å tenke på turmat som noe mer enn grillmat, sier Løge. Flere retter kan prepareres på stormkjøkken eller lages ferdig hjemme før dere legger ut på tur.
På nettsiden skogensbrannvoktere.no finner du enkle regler for trygg bruk av ild i skogen, og oppskrifter for god nistemat!
Bruk godkjent bålplass:
Fra 15. april til 15. september er det forbud mot åpen ild i skog og utmark, med mindre du befinner deg på en godkjent bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Illustrasjonsfoto: David Underland/@turute
Se filmen om bål og allemannsretten:
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]