👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →
En gutt og en jente holder hender og går over en smal plankebro over en elv.
En gutt og en jente holder hender og går over en smal plankebro over en elv.

Slunken lommebok? Her er studentenes friluftstips

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Paulina Cervenka

Vi har tatt en prat med tre studenter som krydrer studietiden med friluftsopplevelser til både glede og nytte.

Gratis mat og gratis moro? Det går faktisk an.

Møt studentene Bendik (27), Amalie (20) og Else (25) som på hver sin måte bruker friluftslivet som en måte å mestre studietiden på. Det slår også positivt ut for lommeboka.

Selvfisket hjerneføde

Bendik Farstad (27) studerer medisin på fjerde året. Det var da han studerte i Bodø at han innså de flotte mulighetene til å spare penger som student i Norge.

– Fra der jeg bodde var det bare et steinkast til sjøen, og det tok ikke mange dager før jeg begynte å fiske etter middager. Langs kysten rundt Bodø er det massevis av fine fiskeplasser der man kan få både torsk, lyr, sei, hyse og knurr, forteller han.

Takket være allemannsretten er det gratis å fiske i Norge. En fisketur er med andre ord en super måte å skaffe en sunn og smakfull middag.

– I en fiskemiddag er det jo tross alt fisken som er dyrest, og enhver student kan ta seg råd til poteter, gulrøtter og en klatt smør. Sunt er det også, og det er jo åpenbart godt for en ivrig studenthjerne å ha litt fisk til middag, smiler han.

fiskeentusiast

FISKELYKKE: En fisketur er bra for både lommeboka og humøret, forteller Bendik Farstad. Foto: Privat

Gir avkobling

Fisketurene til Bendik hadde også andre fordeler.

– Som student tilbringer man jo mye tid på lesesalen. Jeg fikk i alle fall behov for å komme meg ut litt, og da var en times fisketur perfekt! Ofte dro jeg med noen kompiser, og det er noe rart ved det, for alle blir så godt humør av å være ute.

Det å dra ut med fiskestanga ble også en fin måte å koble av i en hektisk studietid. – En tur alene i ny og ne er i grunnen ganske deilig og terapeutisk, forteller Bendik.

Han har ett tips til studenter som har lyst til å spare penger og samtidig nyte naturen:

– Dra til en butikk som selger billig fiskeutstyr og kjøp en enkel og grei fiskestang, en liten fiskeboks og noen 40 grams stingsild. Det er snakk om en liten investering på et par hundrelapper. Deretter er det bare å finne en fin fiskeplass, pælme ut stingsilda og sveive rolig inn.

Har du ikke egen fiskestang, kan du også kontakte din lokale BUA og høre om de har stenger til utlån.

Les mer: – Slik får du en vellykket første fisketur

Bruker naturen som lesesal

Amalie Fjellsøy (20) sitter i landsstyret for DNT ung og studerer samtidig til å bli barnehagelærer. Hun tror mange studenter kan ha godt av å senke terskelen for å komme seg ut i det daglige. Når hun selv blir lei av lesesalen, flytter hun gjerne lesingen ut til nærmeste gapahuk. Det å ta naturen i bruk som studiested når du har behov for en miljøforandring, er et flott alternativ til å betale i dyre dommer for å sitte på kafe.

– En gapahuk fungerer helt topp til lesing! Det å sitte ute i frisk luft gjør at man blir mye mindre søvnig, forteller hun.

I tillegg har hun hørt at man blir gladere og mer fornøyd med tilværelsen av å være omgitt av grønt. Dette er ingen spøk, for forskningen viser at det å være i grønne omgivelser faktisk har en positiv effekt på hjernen vår.

Amalies beste tips til studenter som sliter med konsentrasjon og stress, eller rett og slett bare er lei av lesesalen?

– Lokaliser nærmeste gapahuk! Så fyller du termosen med kakao og matboksen med litt ekstra god mat. Finn så fram litt ekstra varme klær, pakk kakao, matboks og klær ned i skolesekken sammen med skolebøkene, og kom deg ut!

amalie

BRA FOR HJERNEN: Naturen har en positiv effekt på aktive studenthjerner. Foto: Privat

Finner gratis mat i naturen

Else Bull Jenssen (25) studerer til å bli lærer i matte og kjemi ved NTNU i Trondheim. Hun er opptatt av både miljø og friluftsliv, og en aktiv sanker av både sopp og bær.

– Jeg har vokst opp med at vi høster fra hagen. Nå som jeg er student har jeg ikke hage lenger, men så har jeg jo tilgang til skogen i stedet. For meg føles det veldig naturlig å gå ut og plukke bær når man har mulighet til det, forteller hun.

I nærnaturen sin i Estenstadmarka, finner Else mange spiselige godsaker. Resultatet blir hjemmelagde syltetøy, desserter og middager, hvor hovedingrediensen er både kortreist og gratis.

– I august hadde jeg bursdag, og da inviterte jeg venner til å bli med i marka å plukke bringebær. Etterpå dro vi hjem og lagde dessert av alt sammen, forteller hun.

Ny soppkontroll-app

Else er også en ihuga sopp-entusiast, en interesse hun har arvet av foreldrene, som i følge henne selv er «mildt sagt over gjennomsnittet soppinteresserte».

Hennes beste tips til studenter som har lyst til å komme i gang med å høste av naturen, er å ta i bruk soppkontrollene der man bor. Her kan du møte lokale sopp-eksperter som kan sjekke soppkurven din etter at du har vært på tur. Nylig er det også opprettet en digital soppkontroll-app, hvor du kan få soppen du finner vurdert, basert på bilder du selv sender inn.

– Veldig mange er redde for å plukke sopp, fordi de ikke kan nok om det. Da er soppkontrollene veldig kjekke, både de digitale og de hvor du møter folk, forteller hun.

sopp

GRATIS MAT: Else Bull Jenssen mener studenter har mye å hente på å høste fra naturen. Foto: Privat.

Les mer: – Ser alltid etter spiselige ville vekster på tur

Del denne artikkelen