Må man, så må man. Her er fem tips for godt dovett i naturen.
I sommer er det mange som skal på tur i den norske fjellheimen, sove i telt ved kysten eller nyte stillheten i hengekøya i nærmarka. Er du en av dem som skal på telttur eller sove i hengekøye for aller første gang? Det er ikke alltid det er toaletter tilgjengelig, og da er det viktig at man følger noen regler når man skal på do.
Toalett med utsikt
Norges speiderforbund er en av Norsk Friluftsliv sine 18 medlemsorganisasjoner, og speidere har mye erfaring med å gå på do i det fri.
– Det fine med å gå på do i skogen er at man kan finne seg en plass med utsikt, og da blir det et ganske så koselig ærend, forteller Kristine Perander, som er troppsleder i 1. Bodø speidergruppe i Norges speiderforbund.
Hun forteller at hun alltid unngår å gå på do nært stier og der hun vet folk vil gå.
– Målet er at ingen andre enn elgen merker at du har vært der. Lag et lite hull med en pinne om nødvendig og dekk til med litt skog etterpå. Husk at toalettpapir kan blåse med vinden, ta det med eller grav det ned, sier Perander.
Damedo og herredo
Dersom man er en større gjeng på tur tipser hun om at man kan si «herrer den veien, og damer den veien. »
– Er underlaget mykt kan det være vanskelig å sitte stabilt. Da er det lurt å finne en gren du kan holde i. Å sitte på huk er faktisk den beste stillingen for kroppen din å gå på do. Tenk på det mens du sitter der og nyter utsikten!
Fem tips til hvordan man går på do i naturen:
- Vær beredt!
Ha med dopapir i sekken, pakk det i en plastpose så det ikke blir vått. Pakk også en liten flaske med håndsprit, for eksempel Antibac, og håndsåpe. En liten, spiss plantespade er også smart så lenge bakken ikke er for hard. Ha med en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger. - Gå langt unna stien
Beveg deg bort fra stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går. - Finn et sted et godt stykke unna vann
Gå minst 100 meter unna bekker, elver eller innsjøer der turfolk fyller vannflasken sin, fisker og bader. Ta en titt på kartet for å sjekke hvor nærmeste vannkilde er, og gå i motsatt retning av den. Dette siste punktet er viktig for å hindre forurensning av bekker eller vann. - Grav et hull i bakken
Er du i skogen og bakken er myk, kan du grave et hull, omkring 20 cm dypt. Fyll igjen med den oppgravde jorden, steiner, mose, kvister eller det du har tilgjengelig. Ikke forlat stedet før du er skråsikker på at hunder eller andre dyr ikke vil grave det frem, og kraftig regnvær ikke vil synliggjøre det. Nedbrytningen går også raskere hvis du gjør det ordentlig. - Ta med dopapiret hjem
Når du er på tur, spesielt i nærnaturen anbefales det å ta med dopapiret hjem igjen. Naturen bruker to til fire uker, enkelte ganger flere måneder, på å bryte ned papiret. Mens du bare bruker et par timer på å bære papiret med deg hjem. Silje Høysæter i Norges speiderforbund tipser om at billig dopapir brytes ned raskere enn det av dyrere kvalitet. Hun minner også om at dersom man brenner bål kan dopapiret brennes opp der. Våtservietter, bind og tamponger skal selvsagt med hjem igjen. Husk å ta med poser til å frakte søppelet i.