👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Tillit og samhold

Publisert – Sist oppdatert 15.11.2022
Tekst: Sissel Fantoft – Foto: Marie von Krogh

Hilde Marie Salvanes (25) klatrer innendørs én gang i uka sammen med studentvennene i Haugesund. Når været er fint tar de gjerne med seg klatreutstyret ut i naturen.

Nysgjerrig på klatring? Finn en klatreklubb nær deg!

Hilde Marie er student ved Høgskulen på Vestlandet, og bosatt i Haugesund hvor hun utdanner seg til HMS-ingeniør. Som medlem i studentorganisasjonen Studkick klatrer hun i Haugalandsveggen hver uke.

– Klatring er en aktivitet hvor du blir utfordret både fysisk og psykisk, og det synes jeg er spennende. I tillegg er klatremiljøet preget av samhold og kameratskap, siden du alltid er avhengig av en venn for å sikre deg, forteller hun.

Hilde Marie har vært interessert i klatring i noen år, og i 2017 tok hun brattkort, slik at hun er kvalifisert til å sikre seg selv og andre i klatreveggen.

– Klatremiljøet på høyskolen er veldig godt, og nye studenter er alltid velkomne. For studentene kan alt utstyr lånes, inkludert klatresko. Hvis man ikke har tilgang på klatresko går det fint an å klatre likevel, selv om det blir litt mer utfordrende. Sko er gjerne det første utstyret mange kjøper, fordi det er det som «trengs» til buldring, som er klatring på lave høyder uten sikring, sier hun.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Hilde Marie Salvanes. Foto: Marie von Krogh

Utrolig mestringsfølelse

Når været er fint klatrer Hilde Marie og vennene gjerne utendørs.

– Det er noe helt annet å klatre ute i naturen enn inne i en klatrehall, så det har jeg lyst til å gjøre enda mer av. Utendørs klatring innebærer flere momenter, og jeg synes det er gøy å lære nye ting, forteller hun.

Når vennegjengen finner en vegg de vil klatre i, bestemmer de hvem som skal klatre og hvem som skal sikre.

– Den som skal klatre fester tauet til klatreselen med en dobbel åttetallsknute. Sikrer står på bakken og bruker taubremsen for å oppnå stor nok friksjon til å kunne holde et eventuelt fall. Vi tar alltid en kameratsjekk før selve klaringen for å være sikker på at alt er som det skal være, forklarer hun.

Hilde Marie husker godt første gangen hun klatret utendørs.

– Jeg har notert datoen og stedet vi var. Det gir en utrolig mestringsfølelse å få til noe du ikke har gjort før. Det er viktig å sette seg mål du kan strekke deg etter for å utfordre deg selv, og utrolig kjekt når du kommer deg helt til toppen, sier hun.

Utendørs klatring gir en turopplevelse med på kjøpet.

– Du blir sliten av å klare, så vi har mange hyggelige pauser hvor vi sitter og prater, sier Hilde Marie.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Hilde Marie Salvanes og Signe Marie Fidje Store. Foto: Marie von Krogh

Passer for alle

Tilliten mellom den som klatrer og den som sikrer er ekstremt viktig.

– Vi er helt nødt til å stole på hverandre, derfor er det fint å tilhøre en klatregjeng. Samtidig er det viktig å ikke låse seg til én bestemt person, sier Hilde Marie.

Klatring passer for alle, fordi det finnes så mange forskjellige vanskelighetsgrader.

– Jeg har sett både rullestolbrukere og mennesker som mangler en arm eller et bein i klatreveggen. Det kan være fysisk tungt, men etter hvert som man lærer teknikken blir det lettere. Du plukker raskt opp tips og triks fra andre når du kommer inn i miljøet, opplyser hun.

Under pandemien ble klaring enda mer populært blant studentene i Haugesund.

– Haugalandsveggen ble en viktig samlingsplass, siden så mange andre tilbud var stengt. Det går helt fint å holde litt avstand når du klatrer, sier Hilde Marie.

(Teksten fortsetter etter bildet)

Hilde Marie Salvanes. Foto: Marie von Krogh

Actionfylte eventyr å velge mellom

Det er mange som synes at det å gå tur i skogen er litt kjedelig. Heldigvis finnes det massevis av aktiviteter som kan gi deg litt mer adrenalin!

Klatring er en perfekt aktivitet om du vil bli med #sammenpåtur, og det finnes både spesialiserte foreninger for studenter og vanlige klatreklubber som tilbyr både kurs og en hel gjeng nye klatrekompiser.

Hva med å prøve elvepadling? Eller kanskje terrengsykling er perfekt for deg? Ta en titt på organisasjonene bak #sammenpåtur for å finne aktiviteter som passer for deg.

Hilde Marie Salvanes og Signe Marie Fidje Store. Foto: Marie von Krogh

#sammenpåtur

I 2022 markeres Frivillighetens år. Med signalarrangementet #sammenpåtur skal vi lage årets fineste – og viktigste – aktiviteter og møteplasser.

Del denne artikkelen