Turgåing er nordmenns foretrukne treningsaktivitet, mens hallidretter skaper ikke aktivitet blant den voksne befolkningen. Det viser ferske tall fra SSB.
– Dette viser at det er rimelige investeringer som tilrettelegging av turveier og turstier i nærmiljøet regjeringen har mest å vinne på, kontra dyre anlegg og haller, som ikke skaper aktivitet i de store massene, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv.
Onsdag la SSB frem nye levekårstall for trening. Her slås det fast at raske fotturer er nordmenns foretrukne treningsaktivitet, og den aktiviteten flest gjør hyppigst.
Hele 76 prosent har gått en rask fottur det siste året, og 58 prosent har gjort det minst 25 ganger. Ingen annen aktivitet har høyere deltakelse.
– Viktig informasjon til regjeringen
Norsk Friluftsliv mener at regjeringens kommende handlingsplan for fysisk aktivitet må varsle en omlegging av norsk idretts- og aktivitetspolitikk.
– Tallene viser at trygge turveier og stier bør være viktige satsingsområder om vi skal få flere opp av sofaen. Regjeringen har tross alt som mål at Norge skal være blant de tre landene i verden med høyest levealder, sier Heimdal.
Tidligere undersøkelser fra NMBU viser at selv om turveier har størst potensial for å få flest i aktivitet, taper disse mot anlegg og haller når kroner og arealer skal fordeles i kommunene.
– Nettopp dette er et godt argument for at det bør opprettes aktivitetsråd for lavterskelaktivitet i norske kommuner, som kan delta i medvirkningsprosessene på lik linje med idrettsråd, sier Lasse Heimdal.
(Saken fortsetter under bildet.)
Haller viktig for de yngste
Norsk Friluftsliv understreker at haller har stor betydning for barne- og ungdomsidretten.
– Det at hallidrettene ikke engasjerer de store massene, kan også være grunnet liten kapasitet til å prioritere voksne. Dette er også noe regjeringen burde se nærmere på, understreker Heimdal.
Les også: «Kortreist» friluftsliv prioriteres ikke