👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Vi har ingen (na)tur å miste

Publisert – Sist oppdatert 25.08.2023
Tekst: Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – Foto: Gard Eirik Arneberg

Naturen har en spesiell plass i nordmenns hjerter, og likevel bygger vi den ned bit-for-bit. Nå trenger vi politikere som tør å ta modige valg på naturens vegne.

I både lokale og nasjonale medier leser vi stadig om folk som mister sine kjære natur- og friluftsområder til utbyggingsprosjekter og skogsdrift. Skogen langs favorittstien en har brukt i årevis er plutselig erstattet med nybygg, det hemmelige steinsopp-stedet til bestefar er rasert av flatehogst, eller det er planlagt en firefelts motorvei gjennom det vakre, vernede området man pleier å padle i.

Vi skal ikke undervurdere sorgen det skaper når naturområdene vi er så glade i, plutselig forsvinner. For veldig mange av oss er det i naturen vi kobler av fra hverdagens stress mas, finner roen og henter oss inn. At naturen har en positiv innvirkning både på vår fysiske og psykiske helse, er godt dokumentert av forskning. Turgåing er også Norges desidert mest populære fritidsaktivitet, og et av de viktigste bidragene til fysisk aktivitet og god folkehelse.

7000 fotballbaner i året

Til tross for at både vi mennesker, dyr og planter er helt avhengige av naturen, bygges det ned områder tilsvarende 7000 fotballbaner hvert år, ifølge tall fra Miljødirektoratet. Tap av natur er et like alvorlig problem som klimakrisen, og det som driver naturtapet, både i Norge og i resten av verden, er menneskeskapte inngrep som bygging av hytter, veier, energianlegg og skogdrift.

Nå er det snart kommunevalg, og fordi mye av politikken som handler om hva vi gjør med naturområdene våre foregår på lokalt nivå, hviler det mye ansvar nettopp på kommunene. Valgene vi tar for naturen i dag, får langsiktige konsekvenser. Det er derfor viktig at vi har lokalpolitikere som tar gode og modige valg på naturens vegne.

Naturen har ingen stemme

Gode politiske valg for naturen kan for eksempel være å utvikle et arealregnskap for kommunen, å innføre en utbyggingsgrense for by- og tettstedsnære naturområder, og å generelt la hensyn til natur og friluftsliv veie vesentlig tyngre i arealsaker, enn i dag.

Naturen har ingen stemme, men det har du. Så hvis du, som flertallet, verdsetter den kveldsturen, skituren, soppturen eller andre naturopplevelser, håper jeg du vil sette deg inn i natur- og friluftslivspolitikken til de ulike partiene der du bor. Gi din stemme til noen som tør å tenke langsiktig og bærekraftig rundt hvordan arealene våre brukes, og tar vare på naturen du bryr deg om.

TRENGS MODIGE LOKALPOLITIKERE: De politiske valgene som tas i dag kan få mye å si for naturen på lang sikt.

Del denne artikkelen