👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

– Vi skal som regel ikke gå til Nordpolen

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Synne Kvam, Privat

Senterpartiets Ole André Myrvold er opptatt av å senke terskelen og krav til utstyr for å få flere ut. – Vi skal som regel ikke gå til Nordpolen, men kanskje bare en tur rundt vannet, minner han om.

 Hva betyr friluftsliv for deg?

– Det å være ute betyr ganske mye, særlig knyttet til helgeaktivitetet. Men jeg får nok kanskje litt for lite tid til det. Men det å ta en hverdagsmiddag ute, på bålpanna, og kanskje lage en enkel pannekake eller karbonade, gjerne når det er stjerneklart og fint – det setter ungene veldig stor pris på.

– Friluftsliv betyr mye for ferie og rekreasjon, og personlig særlig på hytta i Alvdal. Det å gå i vestfjellene i Alvdal, og ikke ha mobildekning, det er balsam for sjelen. Jeg synes det er moro å gå med kastestanga i Alvdal, eller ved et tjern i Trøgstad, og forsøker også å ta med ungene på det – men hver dag blir det ikke. Men det fungerer som rekreasjonsturer, forteller Ole André Myhrvold, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Senterpartiet.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

– Favorittstedet er Alvdal Vestfjell, og er veldig nærliggende å peke på. Men så er jeg fra Trøgstad, og selv om ikke Indre Østfold er kanskje ikke er det folk peker på som friluftsområder, men ravineområdene ned mot Øyeren er flott.

– Landskapet Trøgstad har der, er helt unikt. Båstadfjellene, med sin skrinne furuskog og ørretvann er noe for seg selv. Så det står mellom åpne og mjuke fjellpartier i Alvdal, eller Indre Østfold. Jeg har jo også forsøkt å selge Indre Østfold som Norges Toscana, hvor man kan sykle på myke veier, mellom bugnende kornåkrer, forteller Myhrvold, som selv har vokst opp i speideren.

Har du noen gang overnattet ute?

– Det å sove ute har vært helt naturlig del av oppveksten, og det kan jeg finne på å gjøre nå også. Var med på #nattinaturen under Friluftslivets år i 2015, men det var kaldt, minnes Senterparti-politikeren.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

– Da jeg var 14-15 år gammel, var faren min og et godt eldre søskenbarn av meg på fisketur. Vi hadde med oss et lite tomannstelt, og det var litt liten plass, kan du si. Så da faren min fikk en krampe, og klappet teltet sammen over oss. Da var det litt styrete å få alle oss ut av det teltet for å få strekt ut den krampa. Da var det godt det ikke var publikum på utsiden, humrer Myhrvold.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

– De skaper lommer i en hektisk hverdag, og gjør at man stresser ned. Hverdagen og jobben er for mange av oss med oss hele tiden, med e-post og sosiale medier. Når det er mulig, så setter jeg telefonen på lydløs, og forsøker å koble ut. Da får man fort litt annet perspektiv, og roet pulsen.

– Jeg har en liten bekk på nedsiden av huset, og bare det å betrakte den sin vei gjennom landskapet, er nok til at jeg kobler av.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

– Det gir perspektiv. Vi politikere forholder oss for mye fra sak til sak. Men jeg mener at man skal ha respekt for naturen, og at vi må forvalte den, samtidig som vi kan høste av den – og det er også derfor jeg ble Senterpartiet-politiker. Jeg er opptatt av å finne en bruk som ivaretar borgernes bruk, samtidig som man ivaretar grunneierens, noe som regel lar seg løse, mener den tidligere ordføreren i Trøgstad.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

– Det er å få flere ut, og få flere til å innse den ressursen naturen er. Dessverre bruker flere og flere kjøpesenter som rekreasjon, og derfor må det legges til rette for tips og råd for hvordan man enkelt kan komme seg ut. Og vi må formidle at man ikke trenger å ha masse nytt utstyr for å komme seg ut. Man må senke terskelen og kravene for utstyret. For eksempel så fungerer Grenoble-frakken min fra 70-tallet fortsatt godt. Vi skal som regel ikke gå til Nordpolen, men kanskje bare en tur rundt vannet.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

– Det handler mye om tilrettelegging, og da må man hvert fall ikke kutte støtten til frivillige organisasjoner som jobber med nettopp det. Vi må legge til rette for gode kultur- og naturopplevelser lokalt, og gjøre det enkelt å gå ut. Kommuner må legge til rette for gode turmuligheter, og godt kartverk – for i en digital verden er det fortsatt behov for gode papirkart.

– Vi burde prøve å dra folk litt mer med, og inkludere folk som ikke har tatt de mulighetene i bruk, og invitere de med på tur. Samspillet mellom kommunene og frivilligheten er også viktig, og så skal vi som nasjonale politikere legge til rette for at organisasjonene får muligheter til å drive med det.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

– Tipset mitt er at pannekaker på bål får med ungene ut! Lag deg en uteplass i nærheten av der du bor, sånn at du kan være ute i hverdagen, og da kan du enkelt ta pannekaketirsdagen ute. Det er en opplevelse for voksne også – bare ha pannekakerøre på ei flaske, og så kan man fort sitte der et par timer, er rådet fra Myhrvold.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?

– Ja, den utfordringen tar jeg.

Les alle intervjuene i #mittfriluftsliv-serien her. 

 

Del denne artikkelen