👋 Hei, Norsk friluftsliv har lansert nye nettsider!

Du ser nå på en utdatert versjon, besøk heller våre nye sider.

Norsk friluftslivs nettsider →

Vinteraktiviteter og vannets egenskaper for hjemmeskole.

Publisert – Sist oppdatert 25.03.2020

Vinteraktiviteter. Dersom det er muligheter for å gå på ski er det mange aktivitetstips fra aktivitetsbanken fra Skiforbundet. Vi foreslår:  Akebrettstafett, Balanseøvelser og løp med ulike steg. Jon Almaas viste flere forskjellige skistiler som det kan være gøy å øve på. Speiderene foreslår å lage hinderløype på ski. Bruk ut.no til å finne fine turforslag i nærheten. Sjekk føreforholdene på østlandet eller resten av landet! Har dere… Read more »

Vinteraktiviteter.

Dersom det er muligheter for å gå på ski er det mange aktivitetstips fra aktivitetsbanken fra Skiforbundet. Vi foreslår:  AkebrettstafettBalanseøvelser og løp med ulike steg. Jon Almaas viste flere forskjellige skistiler som det kan være gøy å øve på.

Speiderene foreslår å lage hinderløype på ski.

Bruk ut.no til å finne fine turforslag i nærheten.
Sjekk føreforholdene på østlandet eller resten av landet!

Har dere tilgang til skøyteis, er det tips til aktiviteter fra gymtroll – idrettsskole. Her er det mange fine øvelser for å trene teknikk. Noen av lekene får vi vente med til vi kan være flere samlet igjen.
Vil dere bruke snø og is til andre aktiviteter, er det 10 tips fra plusstid Hanne Hide fra DNT foreslår gode aktiviteter som elevene kan holde på med alene eller som foresatte kan gjøre sammen med barna når de trenger en pause. 30 tips fra OfflinePal har også enkle, morsome og varierte aktiviteter man kan gjøre i snøen.

Er isen sikker der dere bor så kan det være spennende med isfiske. Finn informasjon om isfiske her.
Mangler dere utstyr til alle så sjekk den lokal BUA eller andre utlånssentraler.

Vannets vanvittige egenskaper.

La elevene lære seg noe nytt om vannets vanvittige egenskaper.
Her er det mye spennende å lære. Grunnen til at vi har dette temaet på samme side som vinteraktiviteter er at er større sjanse for å finne vann i både fast og flytende form ute. Siden man har lov til å lage bål kan vi også lage vann i gassform.
Det er mye å undre seg over: hvorfor synker ikke isen? Hvorfor kommer isen senere på sjøen? Hvorfor kan insekter gå på vann? Hvorfor fortsetter det å komme vann ned bekken? + mye mer som barna/ elevene kommer på.
Her er forslag til mange aktiviteter. Det er også linker til sider og artikler som kan gi svar på mange av spørsmålene du vil få.
Speiderbasen har mange kreative oppgaver med «vannets egenskaper» som tema.
Uteskoleveven.no har oppgaver der de forsker på vann.  Her er det med fasit/ forklaring på observasjonene.  Noen av disse kan elevene prøve på selv, mens noen av dem krever utstyr som ikke alle har hjemme.

Øverland barnehage har samling av «Eksperimentell lek med vann om vinteren» 

Hva flyter og hva flyter ikke på vann og hvorfor kan jernbåter flyte på vann. Dette tar forskrefrø opp i denne aktiviteten. Det samme er temaet for 1. og 2. klasse hos vannkunskap.no. Det kan være lurt å holde på med disse tingene ute slik at det ikke blir så mye søl.

Her er noe bakgrunnsstoff for å forklare hva vi observerersom dere kan gi elevene.

VANNkunnskap sitt første kapittel Hvorfor er vannet så spesielt? forklarer om nedbør.

Wikipedia forklarer alt om vann.  Sjekk spesielt det om vannets tetthet.

Kjemisk institutt ved UiO forteller litt om snøkrystallenes oppbygning.

Det ligger mer informasjon om temaet i årshjulet, men vi tenker at dette er enklest når elevene selv må lære ting og ikke blir undervist.

Del denne artikkelen